Index Vakbarát Hírportál

Schiffer András: Vicces dolog szuverenitásvédelemről beszélni

2023. november 22., szerda 10:15

Az LMP alapítója szerint egy ország szuverenitása csak akkor teljes, ha gazdasági értelemben is független. Bárándy Gergely ügyvéd pedig úgy látja, hogy a szuverenitásvédelmi törvénycsomag az ellenzék démonizálásáról szól, miközben magára a szuverenitás védelmére szükség lenne.

Schiffer András ügyvéd szerint szuverenitásvédelmi jogszabályokra nem csupán Magyarországon, hanem Európa többi országában is szükség lenne az Európai Unió szuverenitása érdekében. „Az más kérdés, hogy Magyarországon meg azért egy ilyet meg kéne előznie legalább két dolognak” – mondta a korábbi országgyűlési képviselő az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Schiffer szerint egy ország szuverenitása akkor teljes, ha gazdaságilag is erős lábakon áll, illetve az energiaszuverenitás is megvan. Az ügyvéd szerint a magyar kormány egyikre sem törekszik. 

Vicces dolog szuverenitásvédelemről beszélni akkor, amikor egy ország éppen a vízkészletének az elherdálására törekszik

– mondta, hozzátéve, hogy a kormánypropagandát is be kellene tiltani, valamint a köztulajdonban lévő cégek beavatkozását a politikai versenybe.

„Az ellenzék démonizálása”

Bárándy Gergely ügyvéd úgy fogalmazott, hogy „a szuverenitás védelmére mindig szükség van egy országban, a boszorkányüldözésre viszont nincs szükség”. A volt szocialista politikus úgy látja, hogy nem a szuverenitás védelméről szól a törvényjavaslat, hanem valami egészen másról. Bárándy felsorolta, a Fidesz intézkedései jellemzően a saját védelmükért születnek, másrészt pedig az ellenzék démonizálásáról szólnak.

Bárándy szavaira Schiffer úgy reagált, hogy

akármilyen autokratikus, akármilyen tolvaj kormánya van az országnak, az akkor sem ad felmentést arra, hogy több milliárdot valaki ide behozzon, hogy hatalomváltást idézzen elő.

Bárándy szerint az a probléma, hogy a Fidesz egy létező jelenségre reagálva olyan törvényjavaslatokat terjeszt elő, amelyek csak a saját hatalmi érdekeikről szólnak. Schiffer ezt politikai színháznak hívja, de Bárándy úgy látja, hogy ez az autokratikus törekvések egyik módszere.

Bárándy szerint a törvénnyel a civileket fogja ellehetetleníteni a kormány.

Schiffer szerint nincs szükség újabb állami hivatalokra, ahogyan az Integritás Hatóságra sem, amit „az Európai Bizottság sajtolt ki”. 

Rovatok