Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen rossz kattintás, és búcsút mondhatunk a megtakarításunknak

2023. november 23., csütörtök 20:06

Az adathalászcsalások száma ijesztő mértékben megnőtt 2023-ban. Az InfoRádió műsorában az Erste Bank szakértője elmondta, mi az, amire a leginkább figyelnünk kell, ha nem akarjuk, hogy kiürítsék a bankszámlánkat.

Kósa Anna, az Erste Bank compliance vezetője az InfoRádió adásában mindenkit figyelmeztetett, hogy ha bármilyen gyanús, futárszolgálat nevében küldött linket kapunk bármilyen üzenetben, ne kattintsuk rá. Ha mégis megtesszük, a csalók megszerezhetik a hozzáférést a netbankunkhoz, és akár teljes megtakarításunkat leszívhatják róla.

Kósa Anna azt is elmondta, hogy a bankkártyaadatokhoz nem túl bonyolult hozzáférni. Az elkövetők egyre többször valamelyik futárszolgálat vagy a Magyar Posta nevében küldött adathalászlinkkel jutnak hozzá a szükséges információkhoz.

Az Erste Bank 2020-ig visszamenőleg vizsgálta az átverés áldozatainak körét. Elemzésükből kiderült, hogy leggyakrabban a középkorú budapesti és a főváros környékén élő nők válnak visszaélés áldozataivá – ugyanakkor a középkorú fővárosi férfiak vesztették el eddig a legtöbb pénzt az ilyen csalások következtében.

Rovatok