Index Vakbarát Hírportál

Jó hírt közölt a karácsonnyal kapcsolatban az Agrárkamara

2023. november 23., csütörtök 09:28 | aznap frissítve

Idén is lesz elég karácsonyfa, a belföldi ültetvények kitermelése elkezdődött – közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Magyarországon az ünnepi időszakban akár kétmillió fenyőfa is vevőre találhat.

A kínálatban

Ezekből a környező országokba is jut, míg az itteni piacra körülbelül félmillió fenyő érkezik más országokból. A kitermelés november közepétől a földlabdás fákkal kezdődött – írta az Agrárkamara.

A közlemény szerint a belföldi termőterület 3000-3500 hektár, túlnyomó részük Vas, Zala, Somogy vármegyében található, de a Mátra és a Bükk környékén, valamint Nógrád vármegyében is sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel.

Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg.

A minőség a jó szaporítóanyagnak és a korszerű termesztéstechnológiának köszönhetően évről évre jobb.

A NAK hangsúlyozta, hogy érdemes valódi fenyőt választani, mert a műfenyő gyártása környezetszennyező, ráadásul a túlnyomó része Kínából érkezik, ökológiai lábnyomát így a hosszas szállítás is növeli. A műanyag fák csak akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha legalább húsz évig használják őket.

Az Indexen beszámoltunk róla, hogy a korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is kiválasztották novemberben a Kossuth téren felállítandó Ország Karácsonyfáját.

A Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúszoboszlóról érkező, 24,5 méter magas, többtonnás fenyőt még 1983-ban ültették el, és az ünnepi időszakban díszíti majd a Kossuth teret.

Rovatok