Index Vakbarát Hírportál

Czermann János: Ha baj van, számíthatunk a magyar katonákra

2023. november 23., csütörtök 17:36

Lezárult a Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése elnevezésű projekt harmadik fázisa, amelynek köszönhetően a honvédség hatékonyabban tud segítséget nyújtani a természeti csapások elhárításában, az infrastruktúra védelmében – hangzott el csütörtökön, a beruházás ünnepélyes befejezésén Budapesten.

A fejlesztésnek köszönhetően a Magyar Honvédség új, speciális szállítójárműveket, azokhoz kiegészítő berendezéseket, illetve munkagépeket kapott, amelyek a korábbiakhoz képest lényegesen nagyobb segítséget képesek nyújtani például árvizek, gátszakadások vagy földrengések esetén. A beruházást a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Kohéziós Alapja támogatta 3,49 milliárd forinttal, a társfinanszírozó a Magyar Állam volt, a projekt harmadik ütemének teljes költsége 4,04 milliárd forint volt.

A csütörtöki ünnepségen mások mellett felszólalt Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki elmondta,

a 2021-ben indított projekt célja, hogy a klímaváltozás, a szélsőséges időjárás, elsősorban az árvizek miatt egyre gyakrabban kialakuló vészhelyzetekre hatékonyabban tudjanak reagálni.

A beszerzett katasztrófavédelmi eszközök Kaposvárra, Szentesre, Hódmezővásárhelyre és Debrecenbe kerülnek a helyőrségekhez − mondta. Az államtitkár nemzeti ügynek nevezte az emberek biztonság iránti igényét, és annak minél magasabb szintű garantálását.

Az utóbbi évek eseményei − a klímaváltozás hatásai, a világjárvány, a tömeges migráció, az ukrajnai háború, az annak nyomán kialakult energetikai és gazdasági válság − megrendítették az emberek biztonságérzetét, ezért fontos, hogy a katasztrófahelyzeteket az erre hivatottak a legjobb tudásuk szerint kezeljék − emelte ki a helyettes államtitkár.

Czermann János emlékeztetett, hogy az utóbbi hetekben tartották meg az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű hadgyakorlatot Magyarországon, amely az utóbbi harminc év legnagyobb ilyen eseménye volt, és amelyen a Magyar Honvédség bebizonyította rátermettségét, szaktudását.

Fontos, hogy az ország összes állampolgára érezze, ha baj van, akkor biztosan számíthat a magyar katonákra

− emelte ki. A magyar kormány komolyan veszi a honvédség feladatrendszerének támogatását, és korszerű, minden eshetőségre készen álló szervezet kialakítására törekszik − hangsúlyozta.

Az eseményen a Belügyminisztérium, Miniszterelnökség és a Honvédelmi Minisztérium illetékesei is részt vettek, a szakemberek pedig részletesen bemutatták a projektben beszerzett eszközöket, amelyek egyebek mellett szállításban, daruzásban, földmunkákban, árvízi védekezésben, műszaki mentésben segíthetik a katasztrófahelyzetek elleni védekezést, illetve az infrastruktúra védelmét.

Rovatok