Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Varga Mihály azonnal távozzon a kormányból!

2023. november 24., péntek 09:57

Budapest főpolgármestere követeli Varga Mihály lemondását azután, hogy inkasszózták a főváros számláját. Varga Mihály nem értette, hová tűnt Budapest pénze, de Karácsony Gergely megnyugtatta, hogy a kerületi önkormányzatoknak utalták ki a beszedett iparűzési adóból a nekik járó részt. A főpolgármester azt is közölte, hogy hivatali visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a fővárosi önkormányzat.

Tovább dagad a botrány a főváros és a kormány között, alig egy napja inkasszózták Budapest számláját, ami után Varga Mihály pénzügyminiszter és Karácsony Gergely esett egymásnak. Összesen 5,6 milliárd forintot emelt le a Magyar Államkincstár (MÁK) az önkormányzati számláról, és már bejelentette, hogy decemberben további 3,87 milliárdra tartanak igényt. 

Az ügy előzménye, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a főváros számláján csütörtök reggelre csupán 4 milliárd forint maradt. A MÁK a szolidaritási adót akarja beszedni a fővárostól, amelynek befizetését megtagadták, mert egyrészt jogsértőnek, másrészt aránytalannak tartották annak mértékét (A MÁK és Budapest közötti per jelenleg is zajlik, és ahogyan arról szeptemberben beszámoltunk, a főváros jogvédelmet kapott a bíróságtól). 

Varga Mihály ezt követően gyorsan emlékeztette a főpolgármestert arra, hogy szeptember 30-án még 113 milliárd forint volt a számláján. Erre reagált most Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.

Varga Mihály azonnal távozzon a kormányból!

– írta, majd kifejtette: „Jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy a kormány nem vehet le több pénzt a főváros számlájáról. Épp eleget fizettünk már, a bíróság pedig kimondta, hogy a fővárosi közszolgáltatások további zavartalan működése előrébb való, mint a jogilag is vitatott kormányzati sarc kifizetése. Ehhez képest az államkincstár újabb 5,5 milliárdot inkasszált a számlánkról.”

Ez egyszerű lopás, és hatalommal való visszaélés, amiért Varga Mihály pénzügyminiszter a felelős! 

– fogalmazott a főpolgármester. 

Karácsony Gergely azt is elárulta, hogy szinte teljes egészében a kerületi önkormányzatoknak utalták tovább az általuk beszedett iparűzési adóból a nekik járó részt, emiatt fogyott el gyorsan a főváros pénze. 

Két eshetőség van. Az egyik, hogy a pénzügyminiszter ennyire nem ismeri az alapvető jogszabályokat. A másik, hogy ismeri őket, de mégis hazudik. Végül is mindegy. Azonnal távoznia kell a kormányból!

– összegezte. 

A Magyar Államkincstár szerint a főváros akarja elsunnyogni az adófizetést 

A Magyar Államkincstár (MÁK) eközben egy közleményben közölte: korábban az ügyben zajló per miatt, a másodfokú eljárást lezáró végzés közléséig tiltották meg azt, hogy pénzt emeljenek le Budapest számlájáról, de ez már nem aktuális. 

A Fővárosi Ítélőtábla 2023. 10. 17-én közölte a Kincstárral a másodfokú eljárást lezáró végzését – melyben az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszéket az eljárás lefolytatására kötelezte –, így az azonnali jogvédelmet biztosító ideiglenes intézkedés hatálya azzal a nappal megszűnt

– írták, hozzátéve: úgy értelmezik, hogy a fenti időponttól kezdve nem volt jogi akadálya annak, hogy amennyiben Budapest Főváros Önkormányzata önként nem tesz eleget a jogszabályon alapuló adófizetési kötelezettségének, akkor a Magyar Államkincstár beszedési megbízást nyújtson be.

A Magyar Államkincstár mint jogalkalmazó szerv minden esetben a hatályos jogszabályoknak megfelelően és annak keretei közt jár el. A törvényeket mindenkinek be kell tartania és az adót mindenkinek be kell fizetnie. Ez alól a Főváros sem kivétel

– tették hozzá.

Az ügy háttere 

Karácsony Gergely júniusban jelentette be, hogy Budapest fellebbez a szolidaritási hozzájárulás ügyében hozott első bírósági döntés ellen. Karácsony szerint érdemi bírósági eljárásban a főváros be tudná bizonyítani, hogy miért jogsértő a szolidaritási hozzájárulás mértéke és beszedése. Varga Mihály akkor azt írta, hogy Karácsony csődbe vitte a fővárost.

A főpolgármester szerint érdemi bírósági eljárásban a főváros be tudná bizonyítani, hogy miért jogsértő a szolidaritási hozzájárulás mértéke és beszedése. Később újabb fejezet nyílt a főváros és a kormány háborújában, amikor a bíróság arról döntött, hogy az államkincstár nem vonhatja le a fővárostól a be nem fizetett adót, mert az azonnali jogvédelmet kapott, ekkor már az állam fellebbezte meg az ítéletet.

(Borítókép: Varga Mihály 2023. november 21-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok