Index Vakbarát Hírportál

Paks II. leállítását követeli az LMP, az évszázad legrosszabb üzletét látják benne

2023. november 25., szombat 12:39

Az LMP országgyűlési határozatot nyújt be, amelyben a Paks II. projekt leállítását követeli a kormánytól – jelentette be az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese, Kanász-Nagy Máté szombati online sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté a jövő heti dubaji klímacsúcs kapcsán arról beszélt: „a kormány gyakran hangoztatja, hogy az atomenergia a klímasemlegességi célokat szolgálja, azonban a megújuló energiákhoz képest az atomenergia nem zöldebb, és a klímacélok elérésében sem tud segíteni”.

Egy kilowattóra áram előállítása az atomenergia esetében 66 gramm károsanyag-kibocsátást jelent, míg a napenergiánál 30, a szélenergia teljes élettartamánál 10 gramm ez az érték

– mutatott rá az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy a megújuló energiára való átállás rövidebb idő alatt megvalósítható, mint egy atomreaktor építése.

Kanász-Nagy Paks II.-ről: az évszázad legrosszabb üzlete

Az ellenzéki politikus a Paks II. projektet az évszázad legrosszabb üzletének nevezte Magyarországon, mivel a kormány orosz hitelből akarja azt megvalósítani, és mintegy 4800 milliárd forintos költséggel számol, tudósított az eseményről az MTI.

Az LMP a klímacsúcs alkalmából bemutatott tízpontos klímasemlegességi javaslatának hatodik pontja arról szól, hogy meg kell szabadulni az atomenergiától. Helyette épületszigetelési programmal, valamint a megújuló energiákra való átállással lehet küzdeni az éghajlatváltozás negatív kihívásaival

– mondta a politikus. 

Kanász-Nagy Máté szerint az a politika, amely a szénhidrogénektől vagy az atomenergiától teszi függővé az országot, nem a klímasemlegesség és nem is a fenntarthatóság útja, nem egy zöld út Magyarországnak.

(Borítókép: Kanász Nagy Máté az MTVA előtti tüntetésen 2022. március 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok