Index Vakbarát Hírportál

A sorkatonaság bevezetéséről kérdezték a honvédelmi minisztert

2023. november 25., szombat 16:29

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter interjút adott a Világgazdaságnak: kifejtette, hogy szerinte nem az a kérdés, meg tudja-e védeni magát Magyarország, hanem mekkora áldozatok árán képes ezt megtenni. A sorkatonaság bevezetését pedig egyelőre nem tervezi a kormány.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, a tartós béke, a konfliktusok és súrlódások nélküli világ egy illúzió. Szerinte az örök béke színes Csipkerózsika-álmába ringattuk magunkat Európában, de Magyarország ezt időben észrevette. Sőt, az is kiderült, hogy Magyarország és a magyar emberek nagyobb biztonságban vannak, mint más nyugati országok polgárai, de azért egy külső támadás esetén számíthatunk szövetségeseink gyors és hatékony segítségére is.

Az Ukrajnában és Izraelben dúló háborúról elmondta, „egy elhúzódó háború romboló hatást gyakorol Európa biztonságára és stabilitására. Ez különösen az ukrajnai háborúra igaz. Minél tovább tart, annál nagyobb az eszkaláció esélye, és annál tovább nőnek a már így is hatalmas emberi és anyagi áldozatok”. Ettől függetlenül különbségnek tartja, hogy Ukrajnában két állam hadakozik egymással, míg Izraelben nem ez a helyzet.

A honvédelmi miniszter legfontosabb mondatai, megállapításai az alábbiak voltak:

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nemrég bejelentette, jelentkezőket toboroznak a Lynx, azaz a Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövészzászlóaljba. Megemelt illetményt kínálnak, a belépő őrvezetői szinten bruttó 737 ezer forintot jelent.

Az Országgyűlés egyébként november elején fogadta el a csádi katonai szerepvállalásról szóló határozati javaslatot. Ennek értelmében a Magyar Honvédség egy legfeljebb 200 fős, technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingense a Csádi Köztársaság területére megy segíteni a stabilitás elérését.

Rovatok