Index Vakbarát Hírportál

A zebra sem számít a budapesti autósoknak, négy nap alatt ötször gázoltak

2023. november 25., szombat 12:23

Babakocsit toló anyukák, gyerekek és kisbabák is vannak azok között, akiket az elmúlt napokban zebrán gázoltak el budapesti autósok. A rendőrség figyelmeztető felhívást intézett a lakosokhoz, Vitézy Dávid közlekedési szakértő aggasztónak látja a helyzetet.

A budapesti autósok négy nap alatt ötször gázoltak zebrán. Az extrém számok miatt a rendőrség az elmúlt napokban történt esetek felsorolásával és egy videóval hívja fel a figyelmet a balesetek elkerülésére – vette észre az Infostart.

A rendőrség azt kéri az autósoktól, hogy mivel korán sötétedik, gyakran köd és csapadék rontja tovább a látási viszonyokat, a csúszós út miatt pedig nagyobb a féktávolság, ezért a zebrák megközelítésénél legyenek még óvatosabbak.

Rövid időn belül öt eset után indítottak eljárást

A felhívásban kitérnek a gyalogosok felelősségére is, mint írják, nekik is óvatosabban kell közlekedniük. 

Vitézy Dávid, a BKK egykori vezérigazgatója, közlekedési szakértő is reagált a rendőrség közleményére, aggasztónak nevezve a helyzetet. 

Sorozatban gázolják a gyalogosokat a budapesti zebrákon. Nyilván alapvető, a rendőrség is ír róla, hogy mindenki figyeljen oda a zebrák megközelítése előtt, autósok és gyalogosok is. Emellett azonban rengeteg múlik a megfelelő és betartott sebességhatárokon, a Budapesten ma nagyon gyakran felismerhetetlenségig lekopott burkolati jelek láthatóságán, a megfelelő és a biztonságot előtérbe helyező, a rálátást segítő forgalmi renden és, igen, a gyalogátkelők elsőbbségi szabályainak szigorúbb betartatásán is. Ebben a kamerás ellenőrzés lehetőségét is vissza kellene hozni, amit most országos jogszabály tilt, még az igen egyszerűen ellenőrizhető jelzőlámpás csomópontokban is – márpedig például az Alkotás utcában csak ilyen helyen történhetett a gázolás 

– írta. 

Rovatok