Index Vakbarát Hírportál

Mikulás előtt indul a licit – súlyosan beteg gyerekek tervezték meg álomcipőjüket

2023. november 27., hétfő 05:55

Magyarországon minden ötödik iskoláskorú gyerek küzd krónikus betegséggel. Sokan közülük hónapokat, éveket töltenek otthon, kiszakadva az iskolából, távol barátaiktól. Most öten közülük kitalálhatták, megtervezhették, és egy fiataloknak szóló fesztiválon be is mutathatták álomcipőjüket. A lábbelik árverezése a héten indul, a befolyt összeg a KórházSuliban tanuló gyerekek második félévét támogatja.

Virág szabadidejében rajzol, táncol, énekel, színészkedik – és vizsgálatokra jár. Kilencéves kora óta ugyanis Crohn- és vesebeteg. Szinte már rutin számára az ellenőrző vizsgálat, ultrahang, labor.

De Virágot nem olyan fából faragták, hogy betegsége miatt lemondjon az álmairól.

Művészeti iskolában szeretne tanulni, a Padlás című musical egyik címszerepéig meg sem állna – természetesen az egyik legnagyobb pesti színházban.

Gyöngyöt egy viszonylag ritka betegséggel, gyermekkori reumával diagnosztizálták. Ő és családja kemény éveken vannak túl, folyamatos kezelésekkel, sok váratlan nehézséggel. Ez megedzette Gyöngyöt és az egész családot – ezáltal még összetartóbbak lettek. Nem meglepő talán, hogy az Egy lépés a felhőn túlra nevű cipőjét is egy családi szál ihlette: a szülei mesélték neki, hogy a martfűi Tisza Cipőgyár melletti réten hogyan szaladgáltak gyermekkorukban a régi családi napokon (szakszervezeti bográcsozásokon, május elsejéken). Minden tele volt kis kék virágú, borostyánlevelű veronikával, és a fűszálak, a virágok pont úgy akadtak bele a saját cipőikbe, ahogyan az most Gyöngy cipőjén is megjelenik.

Réka számára a rajz művészetterápia: ez sok magányosan, otthon töltött órától mentette meg. Réka ugyanis fiatalkori reumával, neuropátiával és scoliosisszal küzd, ami miatt eleinte iskolába se nagyon járhatott. Az álma az volt, hogy majd rajzzal foglalkozhasson, de a betegsége kézremegéssel jár. Réka viszont kitartó, ezért gitározik, íjászkodik, és nem mondott le a rajzról sem: akár szobája összes falát beboríthatnánk a képeivel, egy centi hely nem maradna a tájképektől, állatportréktól.

Az Eisberg Magyarország Kft. és a sneakerness_budapest-et szervező Trunk Tamás segítségével megvalósult cipőkre már lehet licitálni, a befolyt összeg a KórházSuli munkáját segíti. A KórházSuli a Virághoz, Gyöngyhöz és Rékához hasonló sorsú gyerekeknek segít abban, hogy betegségük miatt ne maradjanak le tanulmányaikkal és pótolják barátaik hiányát, közösséget biztosítva nekik. A beteg gyerekeket itt lehet támogatni.

Rovatok