Index Vakbarát Hírportál

Halálos balesetet okozott egy nő Nagykanizsán, miután leesett a vércukra

2023. november 27., hétfő 09:38

Nagykanizsa belvárosában 2022 júniusában okozott halálos közúti balesetet egy középkorú nő, aki – a vád szerint – nem volt biztonságos vezetésre képes állapotban, amikor munka után, kezdődő rosszulléte ellenére beült az autójába és közeli lakására ment.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség vádirata szerint a nagykanizsai nő 2006 júniusától vércukorszintjének szabályozása miatt inzulinos kezelésre szorul. Nappali műszakban dolgozott 2022. május 20-án, egész nap ügyelve a rá vonatkozó speciális étkezési szabályokra, melynek során étkezéseit követően a szükséges inzulinadagját is beadta magának.

A munkanapja letelte után, 18 óra körüli időben autóval indult nagykanizsai munkahelyéről a lakására, amikor érezni kezdte felső ajka zsibbadását, amely általa is ismerten a vércukorszint leesésének előjele. Az egyértelmű jelzés ellenére a nő úgy ült volán mögé, hogy ételt nem fogyasztott, azt gondolta, hogy majd lakására érve vacsorázik és beadja az esti inzulinadagot. Pár perc múlva azonban cukorszintje oly mértékben leesett, hogy hypoglikémiás rosszullét alakult ki nála, amely tudatzavar formájában nyilvánult meg. Így nem tudta a körülötte lévő belvárosi forgalmi viszonyokat megfelelően kezelni, és a jármű jobb első részével nekiütközött az előtte haladó segéd-motoroskerékpár hátsó kerekének.

Az ütközés következtében a motoros elesett és kisodródott az úttest jobb szélére, a nő autója pedig áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, majd onnét az úttest jobb oldalára visszatérve, imbolyogva haladt tovább, közben nekiütközött egy szabályosan parkoló autónak.

A vádlott még ez utóbbi ütközés után is haladt tovább, sőt az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla jelzését is – rosszulléte miatt – figyelmen kívül hagyta, míg végül egy ingatlan téglakerítésének ütközve állt meg.

A baleset következtében a motorkerékpáros kórházba szállítását követően életét vesztette, a vádlott pedig 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat.

Rovatok