Index Vakbarát Hírportál

Bencsik János mégsem lesz kanadai főkonzul, új jelöltet talált a külügy

2023. november 28., kedd 20:14

Kanada továbbra sem ad vízumot Bencsik Jánosnak, a Jobbik volt országgyűlési képviselőjének, aki 2020-ban lépett ki a pártból, és lett független honatya. A Külgazdasági és Külügyminisztérium új főkonzuljelöltet választott.

A Szabad Európa diplomáciai források alapján arról ír, hogy az új jelölt a külügy munkatársa, Jákó János. Bencsik János több mint fél évig várt felkészülő diplomataként a kanadai vízumra, illetve az exequaturra (hozzájárulás, amelyet a fogadó ország külügyminisztériumának jegyzéke tartalmaz), ám miután kanadai magyar szervezetek, alapítványok, magánszemélyek és egyéb intézmények is tiltakoztak a kinevezése ellen korábbi szélsőséges megnyilvánulásai miatt, a külügy kénytelen volt másik jelölt után nézni.

Szeptemberben a külügy még nem akart más kanadai konzult Bencsik helyett. Úgy fogalmaztak, hogy „a cél változatlan”. A lap kormányzati forrásai szerint ennek ellenére már augusztusban keresték az új jelöltet, mert addigra világossá vált, hogy Bencsik nem tudja elfoglalni posztját. A Szabad Európa úgy tudja, hogy hosszú hónapokig húzták a döntést, egészen nyár végéig kiállt a kormány Bencsik jelöltsége mellett, annak ellenére hogy diplomáciai szempontból egyértelmű jelzés volt Kanada részéről a vízum megtagadása.

A 29 éves Jákó jelenleg a keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár titkárságán dolgozik főosztályvezetőként. Tanulmányait az ELTE jogi karán végezte, több nyelven beszél. Családjában nem ő az első, aki a diplomatakarrier mellett dönt. Kormányzati forrásunk szerint Jákónak már korábban is lehetősége nyílt egy nagyköveti pozícióra, de akkor nem fogadta el a lehetőséget.

Jákó édesapja dr. Jákó János jogász, aki 2021 óta a Vasas Sport Club tiszteletbeli elnöke (2008 óta elnökségi tagja). Korábban több magyarországi banknál töltött be igazgatósági és felügyelőbizottsági tisztségeket.

(Borítókép: Bencsik János 2021. december 14-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok