Index Vakbarát Hírportál

Betiltják a náci karlendítést Ausztráliában

2023. november 28., kedd 12:33

Az ausztrál szövetségi kormány törvénymódosítást kezdeményez a náci karlendítés betiltásáról is, miután júniusban már betiltotta a náci jelképek és kellékek közszemlére tételét és árusítását.

Az MTI híradása szerint Mark Dreyfus szövetségi főügyész saját honlapján közzétett nyilatkozatában azt mondta: ez az intézkedés egyértelművé teszi, hogy Ausztráliában nincs helye azoknak, akik dicsőítik a gyűlöletet”.

„A törvénymódosítási javaslat egyértelműen jelzi, hogy Ausztráliában nincs helye olyan cselekedeteknek és szimbólumoknak, amelyek a terrorizmus és a holokauszt szörnyűségeit dicsőítik” – olvasható a közleményben.

Az ausztrál szövetségi kormány júniusban betiltotta a náci jelképek és kellékek közszemlére tételét és árusítását. A náci tisztelgés tilalma nem szerepelt abban a törvénymódosításban, mert ezt akkor az államok és területek belátására bízták.

Októberben Sydney-ben letartóztattak három férfit, és eljárást indítottak ellenük, mert náci karlendítéssel tisztelegtek egymásnak a Zsidó Múzeum előtt.

Rovatok