Index Vakbarát Hírportál

Négy évre rács mögé kerülhet Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke

2023. november 29., szerda 15:30

Négy év börtönre, közügyektől eltiltásra és pénzbüntetésre ítélte a bíróság első fokon Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnökét.

A vád és az ő beismerése szerint is 30 millió forintért árulta a saját elnöki tisztségét. Agócs két személynek is felajánlotta ezt az üzletet, de egyikük az ügyészségre ment és „próbavásárlással” lebuktatta – írja a hvg.hu.

A bíróság – az ügyészi és védői fellebbezések miatt nem jogerősen – Agócsot négy év végrehajtandó börtönbüntetésre, ugyanennyi közügyektől eltiltásra, valamint 260 ezer forint pénzbüntetésre és a bűnügyi költségek megtérítésére ítélte.

Agócs János ellen az volt a vád, hogy 2022 nyarán azzal árulta az általa 2019 decembere óta betöltött Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöki tisztségét, hogy „belefáradt” a vezetésbe, ezért lemond, és elintézi a kiszemelt „utód” megválasztását.

Ezért cserébe viszont pénzt várt: előre 18 milliót, majd később újabb 12 milliót.

A tárgyaláson mindkét tanú – Baranyi Péter és Farkas László – vallomása egybehangzó volt. Elmondták, hogy Agócs János megkereste őket az ajánlatával. Kettejük közül azonban csak a másodszorra megkörnyékezett Farkas László volt az, aki feljelentést is tett az ügyészségen a vesztegetési kísérlet miatt, majd a nyomozó hatósággal együttműködve színlelte a vesztegetés elfogadását.

Az ORÖ elnökét tettenéréssel egy kecskeméti csárda parkolójában, a korábban ebéd közben Farkastól átvett – de már az ügyészség által biztosított – 18 millió forint készpénzzel együtt fogták el.

A bíróság az ítélet kiszabásánál súlyosító körülményként értékelte, hogy Agócs János büntetett előéletű, korábban költségvetési csalás vádjában találták bűnösnek, amiért 1,5 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Rovatok