Index Vakbarát Hírportál

Óriási albínó halszörnyet fogtak ki a Dunából

2023. november 29., szerda 16:58

Különleges busa akadt horogra a Ráckevei–Soroksári-Duna (RSD) szakaszán. A 48 kilós halat egy dömsödi horgász, Kovács Szilárd fogta ki az elmúlt hétvégén.

Nem mindennapi halat fogott ki egy magyar horgász az elmúlt hétvégén. Kovács Szilárd, a Ráckevei–Soroksári-Duna (RSD) szakaszán eredményes pontyozással emelte ki a vízből az albínó busát – számolt be a Halazin.

A különleges halóriás 48 kilogrammot nyomott.

Hozzátették, hogy az albínó halaknak gyakran világos rózsaszín vagy fehér színük van, szemeik pedig vörösesek lehetnek. Az albinizmus genetikai rendellenesség, így nemcsak az embereknél, de az állatoknál is előfordulhat.

Mint írták, Kovács Szilárd neve nem ismeretlen a horgászok körében, néhány fogása az RDHSZ hivatalos rekordlistáján is szerepel. 

A váratlan busa egy dömsödi horgásztúrán bukkant fel, miközben pontyokat vettek célba. „Fagyos éjszakákkal dacolva nagyon jól ettek. Soha rosszabb évzárást” – részletezte egy Facebook-csoportban a horgász, amelyhez egy fotót is mellékelt.

A köznyelvben gyakran albínónak nevezik a színhiányos vagy színhibás halakat, ugyanakkor ez szakmailag nem pontos meghatározás. Az albínókban a festékanyagok egyike sincs meg, azokat a színanyagok teljes hiánya jellemzi. A halak „elszíneződését” mindig genetikai hiba okozza.

A halakban normál esetben négy festékanyag tud szintetizálódni: a fekete melanin, a gyöngyházfényű guanin, a narancsszínű xantofill és a vörös színű eritrofill.

Rovatok