Index Vakbarát Hírportál

Újabb fizetős parkolási zónák lesznek Budapesten

2023. november 29., szerda 14:54

A Fővárosi Közgyűlés szerda délelőtt megszavazta azt a javaslatot, amelynek értelmében négy kerületben is változna a parkolási rend, vagyis a budapesti autósoknak újabb helyeken lesz fizetős a parkolás.

A Karácsony Gergely által jegyzett előterjesztést ellenszavazat nélkül, 19 igennel és az ellenzéki fideszes képviselők tartózkodása mellett fogadták el a Fővárosi Közgyűlés szerda délelőtti ülésén – írja a Világgazdaság.

A budapesti parkolási zónák a döntés értelmében a következőképpen változnak:

A döntésre a városvezetés indoklása szerint azért volt szükség, mert az elmúlt időszakban egyes kerületi önkormányzatoktól javaslatokat kapott a parkolási övezetekkel kapcsolatban, és az átvezetés indokolta a parkolási rendelet módosítását.

Hozzátették, hogy az övezetek bővítését érintő kérelmek telítettségi vizsgálattal alátámasztottak, ezért indokolt a rendeletben való rögzítésük.

A BKK-hoz kerül minden, ami taxi

A Fővárosi Közgyűlés mai döntése értelmében módosul a taxirendelet is: ismét egy kézbe kerül a taxikkal kapcsolatos feladatellátás – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.

Mint írták, januártól újra a BKK mint fővárosi közlekedésszervező látja el az összes, taxitársaságokkal és taxikkal kapcsolatos önkormányzati feladatot.

Emiatt „egyszerűbb, átláthatóbb lesz” a taxiszolgáltatással kapcsolatos ügyintézés és szabályozás, mert egy helyre kerülnek a hozzájárulásokkal és az előzetes igazolásokkal kapcsolatos teendők, továbbá az ellenőrzést, valamint a taxiállomás-létesítést és -üzemeltetést érintő feladatok – tették hozzá.

Emellett mindezen területeken egyértelműbbé válik a szabályozás, ezáltal egyszerűbbé válik az ügyintézés.

Korábban két fővárosi cég, a BKK és a Budapest Közút között oszlottak meg a taxiszolgáltatással kapcsolatos feladatok, azonban a Fővárosi Közgyűlés által szerdán elfogadott módosítás centralizálja az érintett tevékenységeket.

2024. január 1-től zavartalanul, de már a BKK részeként működik tovább az Asztalos Sándor úti ügyfélszolgálat – olvasható a közleményben.

Rovatok