Index Vakbarát Hírportál

Akár 15 centiméteres hótakaró is jöhet

2023. november 29., szerda 19:08

Egyre többfelé várható csapadék az országban csütörtökön, ami jellemzően eső lesz, de a főváros térségében kezdetben, az Északi-középhegységben pedig estig havazás várható. Napközben egyes országrészekben a halmazállapot átvált ónos esőre, havas esőre, majd esőre.

Csütörtökön egyre többfelé várható csapadék, a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon, majd délelőtt a Dunántúli-középhegység területén gyenge ónos eső is előfordulhat, de az ország nagy részén eső lesz jellemző – írja az  Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Északi-középhegység térségében, valamint Budapest környékén kezdetben havazás, havas eső várható, majd a déli óráktól egyre inkább ónos esőbe, fagyott esőbe, majd esőbe vált a csapadék halmazállapota.

Legtovább az északi határ közelében tarthat majd ki a havazás, az Északi-középhegységben 5-10 centiméter hóréteg várható, de lokálisan ez akár 15 centiméter is lehet.

A késő délutáni óráktól az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső váltja fel a havazást.

Országos Meteorológiai Szolgálat ónos eső miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegyére.

Havazás miatt első fokú figyelmeztetést adtak ki az alábbi vármegyékre:

A katasztrófavédelem a Facebookon számolt be arról, hogy Borsodban kedden huszonegyszer riasztották a tűzoltókat főként elakadt járművekhez.

Mint írták, a sátoraljaújhelyi tűzoltók hat busz továbbhaladásában nyújtottak segítséget, de árokba csúszott személygépkocsit és elakadt kamiont is mentettek. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok