Index Vakbarát Hírportál

High-tech laboreszközöket szerzett be a honvédség

2023. november 29., szerda 20:24

Pályázati forrásból high-tech laboreszközöket szerzett be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, az eszközökkel katasztrófahelyzetekben a civil hatóságok védekezési és megelőzési feladatát támogatják.

„A központ a nemzeti katonai stratégiának megfelelően részt vállal a természeti vagy ipari katasztrófák elleni védelemben, illetve azok felszámolásában” – mondta Pereszlényi Csaba István őrnagy, az egészségügyi központ mobil biológiai laboratóriumának vezetője a pályázatot lezáró eseményén, az MTI híradása szerint.

Többek között gázkromatográfiás eszközöket szereztek be, amelyek főként ipari katasztrófák esetén az illékony, vagy kis hőstabilitású vegyi anyagok kimutatására képes.

„Az eszközökkel bővítették a laboratóriumi diagnosztikai kapacitásokat, és így új képességekkel is gazdagodott a központ” – mondta Nagy Ágnes alezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Járványvédelmi és Tudományos Kutató Intézet megbízott vezetője.

Nagy Ágnes alezredes kitért arra is, hogy a háttérlaboratórium hozzájárul, hogy a katonaegészségügy – katasztrófa esetén – segítse a lakosság egészségének megőrzését, a személy- és vagyonbiztonság növelését.

Az eszközbeszerzés a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program forrásaiból valósult meg – közölte az MTI.

Rovatok