Index Vakbarát Hírportál

Ónos eső érkezik, veszélyjelzést adott ki az OMSZ

2023. november 29., szerda 12:47

Ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye területére csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon előfordulhat gyenge ónos eső is, majd napközben az ország nagy részén eső lesz a jellemző – adta hírül az MTI a meteorológia veszélyjelzését. 

Az Északi-középhegység tágabb térségében, valamint a főváros környékén kezdetben mindenhol havazás, havas eső várható. A déli óráktól egyre inkább ónos esőbe, fagyott esőbe, majd esőbe vált a csapadék halmazállapota, legkésőbb a magasabban fekvő területeken.

A TARTÓS, TÖBBÓRÁS ÓNOS ESŐ MIATT CSÜTÖRTÖKRE MÁSODFOKÚ FIGYELMEZTETÉST ADTAK KI BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN, HEVES, NÓGRÁD ÉS PEST VÁRMEGYE TERÜLETÉRE.

Legtovább az északi határ közelében tarthat ki a havazás, itt és az Északi-középhegység más részein általában 5-10 centiméter hóréteg várható éjfélig, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség, akár 15 centiméternél is több összegyűlhet. Az esti óráktól az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső váltja fel a havazást.

Péntek hajnalra várhatóan mindenütt esőbe vált a csapadék halmazállapota. A várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége is nehezen előre jelezhető – tették hozzá.

Rovatok