Idén újra megrendezték az Év Szaloncukra verseny civil kezdeményezést, szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat, cukormentes kategóriában is hirdettek győzteseket.
Az Év Szaloncukra díj mellett idén számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók, ízesítésenként is hirdetett győztest. A zsűrizést a Magyar Édességgyártók Szövetsége, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének tagegyesületei és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai végezték, valamint az Év Szaloncukra Facebook-oldal követői közül is beválasztottak kóstolókat.
Kovács Ádám és Kovács Gergely a verseny szervezői elmondták, hogy a verseny idén tovább növekedett és pár érdekes számot is megosztottak a versenyről:
Az Év Szaloncukra 2023 címet a balatongyöröki Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra nyerte el, a második helyezett a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán-szaloncukra végzett – írták közleményükben.
Az „ízek versenyében” a marcipán, mogyoró és pisztácia ízek mellett idén új ízkategóriaként jelent meg a mandula és a fehércsokoládé, és visszatért a zselé is. A legjobb marcipános szaloncukor a Szamos feketeribizli-krémmel töltött marcipán-szaloncukra, a legjobb mogyorós szaloncukor a Stühmer piemonti mogyorós szaloncukra, a pisztácia kategóriában a Stühmer szicíliai pisztácia-szaloncukra lett.
A legjobb mandulás szaloncukor kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate mandula-kókusz szaloncukra győzött, a fehércsokoládé kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés pisztáciakrémes szaloncukra nyer, és a zselés szaloncukrok legjobbja a Szamos málnazselés szaloncukra lett.
Idén először szakmai kategóriát is létrehoztak. A szakmai zsűriben Harrer-Abosi Beatrix a Harrer család képviseletében a Harrer Csokoládéműhelyből, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Jakabfi Dávid desszert séf, Mihály Lajos szakács mester és cukrász, valamint Veszely Attila nemzetközi csokoládébíráló csokoládémester és mestercukrász döntött a szaloncukrokról. Ebben a kategóriában gyártónként öt termékkel nevezhettek a résztvevők. A zsűri szakmai szempontokat és a szaloncukor formai elvárásait is figyelembe vette a döntéskor.
A szakmai kategória győztese a Stühmer szicíliai pisztáciás szaloncukra lett.
Második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés málnás-pisztáciás, málnapálinkás szaloncukra, a harmadik pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda mézkaramell-szaloncukra lett.
A mester zsűri mellett idén újra a gyerekek is külön fókuszba kerültek a Gyerekek kedvence kategóriával, amiben csak gyerekek kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.
A gyerekek kedvence a Sulyán Cukrászda robbanó cukros rágógumi ízű fehér csokoládé-trüffel szaloncukra kék spirulinával, az Év Új íze a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Belga trappista sörös szaloncukra lett, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.
Az idei évben újra meghirdetett, hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrokat versenyeztető Év Cukormentes Szaloncukra kategória első helyezettje a maklári Stühmer édesítőszeres pisztácia-szaloncukra lett, a második helyen pedig az édesítőszeres éttrüffel-szaloncukruk végzett, a harmadik helyezett pedig a veresegyházi Sulyán Cukrászda aszalt gyümölcsös édesítőszeres szaloncukra lett.
Az Év Szaloncukra győztesei:
Az Év Szaloncukra szakmai kategória győztes szaloncukrai:
Az Év Cukormentes szaloncukrai: