Index Vakbarát Hírportál

A legrettegettebb időjárási jelenség borzolhatja a kedélyeket csütörtökön

2023. november 30., csütörtök 06:03 | aznap frissítve

Csütörtökön dél, délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, jórészt mindenütt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Hajnaltól melegfront csapadékzónája érkezik, amely délnyugaton már okozhat gyenge esőt, ónos esőt.

A hó beterített mindent? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!

A csapadékzóna északkelet felé terjed tovább, majd egyre többfelé várható csapadék, jobbára eső, például az Északi-középhegységben az esti órákig. A főváros térségében ugyanakkor kezdetben havazás várható. Napközben több országrészben a halmazállapot átvált ónos esőre, havas esőre, majd esőre – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Északi-középhegységben csak estétől valószínű ónos eső, amely a halmazállapot-váltáskor átmenetileg máshol is lehetséges. A délies szél napközben csak helyenként élénkül meg, délkeleten estétől már meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet északkeleten mínusz 2 és 5, másutt 6 és 11 fok közé emelkedik.

A legmelegebb délnyugaton lesz, a legtöbb helyen késő estére áll be a maximumérték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki ónos eső miatt

Ezekben a vármegyékben a várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 millimétert. Továbbá ezeken a helyeken tartós, akár többórás ónos eső is előfordulhat. 

Komárom-Esztergom vármegyében szintén figyelmeztetés van érvényben ónos eső miatt, itt ugyanakkor csak gyenge ónos eső valószínű.

Havazás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben

Ezeken a helyeken 12 óra alatt akár az 5 centimétert is meghaladhatja a friss hó mennyisége.

Az orvosmeteorológia szerint csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Tartós álmosság- és fáradtságérzet jelentkezhet, tompábbak lehetünk. Az ingadozó vérnyomás, esetenként szédülés, fejfájás okozhat gondot. Reggel a kopásos eredetű ízületi fájdalmak felerősödhetnek.

A borongós, esős idő lehangoltságot okozhat, fokozhatja a depresszív tüneteket. Öltözzünk melegen, téliesen, hideg idő várható. Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok