Index Vakbarát Hírportál

„Ne engedjenek több mint 200 diákot utcára kerülni” – még ma bezárhat a Qualitas Gimnázium

2023. november 30., csütörtök 08:30

Nem adják fel a Qualitas Gimnázium diákjai, újabb és újabb felhívásban kérik a Fővárosi Kormányhivatalt, hogy még ha csak határozott időre is, de adják ki a működéshez szükséges engedélyt. Amennyiben az ügyben nem történik pozitív fordulat, már csütörtökön bezárhat az intézmény, ami több száz tanulót és egy teljes tanári kart állíthat példátlan kihívás elé.

Hatalmas port kavart idén ősszel mindaz, ami Qualitas Gimnáziumban történt. Mint ismert, szeptember elején rendőrök és végrehajtók szálltak ki az alapítványi fenntartású intézményhez, hogy jelezzék, az épületet ki kell üríteni, a diákokat és a tanárokat haza kell küldeni.

Az esetről egy videó is készült, a felvételen az látható, hogy egy bírósági végrehajtó egy megafonnal a kezében azt mondja:

Tájékoztatok mindenkit, hogy az iskola épületét tavaly októberben elárvereztem. Az árverés jogerőre emelkedett, és a bíróság minden jogorvoslatot jogerősen elbírált.

Lett új épület, működési engedély azonban még most sincs

A kilakoltatás utáni héten az oktatás Soroksárról Csepelre került át, az intézmény vezetői pedig a működési engedélyhez szükséges papírokat is benyújtották, ezt azonban a Fővárosi Kormányhivatal elutasította – derült ki Ott Ferenc igazgató és Kovács György Gergely kuratóriumi elnök lapunkhoz is eljuttatott közleményéből.

Mint írták, a kormányhivatal a döntést azzal indokolta, hogy Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára nem támogatta a kérelmet, mert az államtitkárság szerint az előterjesztés határideje már május 31-én lejárt.

Érthetetlen és alaptalan a Kormányhivatal és az Államtitkárság azon álláspontja, hogy nekünk legkésőbb 2023. május 31-ig kellett volna kérnünk a működési engedély módosítását. Alaptalan a határozatnak azon megállapítása is, hogy 2023 májusában már sejthettük volna, hogy sor fog kerülni a gimnáziumunk végrehajtó általi kiürítésére, mivel 2023 májusában még nem volt jogerős az árverés, annak jogerősítését csupán 2023. augusztus 22. napján kaptuk meg, másrészt 2023. szeptember 12. napján a végrehajtói kiürítésünkre úgy került sor, hogy még az ingatlan földhivatalba bejegyzett tulajdonosai és haszonélvezői voltunk!

– fogalmaztak a közleményben.

A Belügyminisztérium szerint az intézmény vezetése félrevezet, egy, a 444-hez eljuttatott állásfoglalásban azt írták, hogy jogerős bírósági végzés alapján történt a végrehajtás, amelynek eredményeképpen az épületet már 2022 októberében elárverezték. 

„A vitathatatlanul az információk birtokában lévő igazgató és a fenntartó felelőtlenül jártak el, amikor az intézményt már a nyár folyamán nem költöztették el a más tulajdonába került épületből, melyet már az előző tanévben is jogtalanul használtak" – hangsúlyozta a tárca.

„Ne az igazgatót, hanem a diákokat és a tanárokat tartsák szem előtt”

A történtek után a diákok petíciót indítottak annak érdekében, hogy még december 1-jén is az intézményben tanulhassanak. Csaknem 260 tanuló, köztük 70 végzős, több tanulási nehézséggel küzdő diák és egy teljes tanári kar sorsa forog kockán.

A gimnazisták az alábbiakat kérik a kormányhivataltól:

A Qualitas Gimnázium több ízben próbált segítséget kérni a kormánytól, levelet küldtek többek között Orbán Viktornak, Rogán Antalnak, Maruzsa Zoltánnak, Pintér Sándornak, valamint Gulyás Gergelynek is, de az iskola helyzete máig nem oldódott meg. A köznevelésért felelős államtitkár egy augusztus 28-ai levélben azt javasolta a vezetőségnek, hogy „tárgyaljanak és egyezzenek meg”, míg a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón kijelentette: az állam leginkább abban tud segíteni, hogy a rendszerinti beiskolázás megtörténjen, amennyiben ez szükséges.

(Borítókép: A Qualitas Gimnázium épülete. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok