Index Vakbarát Hírportál

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon

2023. december 1., péntek 06:31

Az Energiaügyi Minisztérium bejelentette, hogy 2024 júliusától átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon, továbbá Lantos Csaba energiaügyi miniszter döntése értelmében a kiterjesztett gyártói felelősségi díjak nem emelkednek jövőre sem.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra – adta hírül az MTI.

Ezért júliustól hazánkban átalakult a hulladékgazdálkodás és a brüsszeli előírások szerint bevezettük a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amiben a szennyező gyártóknak többet kell fizetniük a hulladékuk kezeléséért

 emlékeztetnek.

Az energiaügyi miniszter döntése értelmében pedig a kiterjesztett gyártói felelősségi díjak jövőre sem emelkednek.

Július 1-jétől a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodási feladatok egy részét Magyarországon.

Ezzel együtt a brüsszeli irányelveknek megfelelően létrejött az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amiben a szennyezők többet fizetnek a hulladékaik elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrafelhasználásáért.

Ez arra ösztönzi a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak.

A díjfizetési kötelezettség a körforgásos termék gyártó általi forgalomba hozatalával keletkezik, és a díjat a gyártónak negyedévente kell megfizetnie a termék mennyisége után a koncessziós társaság által kiállított számla alapján.

A gyártók által fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díjat a MEKH javaslata alapján az energiaügyi miniszter rendeletben határozza meg.

Az italosüvegek, üdítőspalackok gyártói azonban az új évtől a kötelező visszaváltási díjas rendszer hatálya alá tartoznak.

A vonatkozó jogszabály értelmében a MOHU MOL Zrt. a kiterjesztett gyártói felelősségi díjból a hulladék átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és kezelésre történő átadását, az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását és üzemeltetését biztosítja, pénzügyi koordinációval és elszámolással kapcsolatos tevékenységeket lát el, tájékoztatási és adatszolgáltatási kötelezettséget teljesít, valamint auditált önellenőrzési rendszert működtet.

Rovatok