Index Vakbarát Hírportál

Év végén megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

2023. december 1., péntek 12:56

Állami cég veszi át az OMSZ feladatait, a meteorológiai szolgálat kormánytisztviselőinek jogviszonya 2024. január 1-től munkaviszonnyá alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2023. december 31. napjával történő átalakulásával feladatait a jogutódnak tekintendő, 100 százalékos állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi át azzal, hogy a jogutód feladatai kibővülnek – olvasható a kormány honlapján a Lantos Csaba által vezetett Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezetében.

A Magyarország nemzeti meteorológiai szolgáltatójáról és a meteorológiai tevékenységről szóló rendelet hatálya kiterjed a meteorológiai tevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, állami szervekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására.

A tervezet megkülönbözteti, elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket az állami meteorológiai tevékenységtől.

Az állami meteorológiai tevékenység körében ellátandó feladatok a következők:

A nemzeti meteorológiai szolgáltatóként leírt állami cégnek pontosan meghatározták a feladat- és hatáskörét.

A jövőben a társaság egyebek mellett a meteorológiai folyamatokról, a szélsőséges időjárási helyzetekről, a főbb éghajlati tényezőkről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig kell a környezetvédelemért felelős miniszternek, vagyis Lantos Csabának kell jelentést készítenie; a megújulóenergia-termelést támogató meteorológiai szolgáltatásokat fejlesztenie, a szél- és napenergia-termelés előrejelzés hatékonyságát javító előrejelzéseket előállítania.

Rovatok