Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter csúnyán beleszállt Csák Jánosba az Indexnek adott interjúja után

2023. december 1., péntek 15:33

Az LPM társelnöke miután elolvasta Csák János kulturális és innovációs miniszter Indexnek adott nagyinterjúját, egy bejegyzésben fejtegeti, hogy miért is nem alkalmas a posztjára a miniszter. Kifogásolja többek között L. Simon László menesztésének indoklását és a miniszter kultúrpolitikai irányváltását.

„Szép szavakkal próbálja elfedni az elmúlt idő botrányos döntéseit és gyenge miniszteri döntéseit Csák János kulturális és innovációs miniszter” – véli Ungár Péter, Magyarország Zöld Pártjának társelnöke, aki pénteken a közösségi oldalán reagált Csák János Indexnek adott nagyinterjújára.

Ungár a bejegyzésében paródiának nevezte a beszélgetést, és kifogásolta, hogy abban nem jelennek meg a miniszter magyar kultúra finanszírozásával kapcsolatos tervei, valamint azt is vitatja, hogy Csák pusztán szakmai okokból mentette volna fel L. Simon Lászlót november 16-án a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjáról. 

„Szétverte a kulturális intézményeket”

Ungár arra is kitér a bejegyzésben, hogy amikor Csák János az interjú általa legerősebbnek titulált részében elmondja, hogy bár nagyon sok gondolata van a világról, mégsem publikál könyveket, szerinte azzal vagy L. Simon Lászlónak üzent, vagy „előre menekülve már Orbán Balázzsal akart konfliktust építeni”.

Az LMP társelnöke arra is utal, hogy a miniszter nehezen találna olyan kulturális intézményt, amit még nem vert szét személyes döntéseivel, vélhetően ezért nem említi ezeket az interjúban. 

Ungár szerint bár a magyar kultúrában valóban szükség volna irányváltásra, egyrészt nem derül ki az interjúból, hogy pontosan mit ért ez alatt, másrészt azt nem úgy képzeli el, hogy a művészeti ábrázolás kérdéséből „szélsőjobboldali agitátorok kénye kedve szerint pártpolitikát csinálnak”.

Abban igaza van Csák Jánosnak, hogy a kultúrpolitika az egyik legnehezebb terület a kormányzásban: ez valóban egy porcelánbolt, és Csák János személyében a Fidesz hosszas keresgélés után megtalálta a legnagyobb elefántot.

– vélekedett Ungár Péter.

Az olajipari tapasztalatok nem nyugtatják meg a magyarokat

Magyarország Zöld Pártjának társelnöke szerint az, hogy Csák János az olajiparból érkezett, a magyar kulturális életet a legkevésbé sem nyugtatja meg. Csák ugyanis arról beszélt lapunknak, hogy a kulturális konfliktusok semmik ahhoz képest, amit az olajiparban, a Mol-elnökként tapasztalt. 

Csák János interjúban egyébként jóval szélesebb gondolatívet járt be a bejegyzésben kiemelteknél, kifejtette többek között, hogy miért van szükség új kulturális szabályozásra, mire ad lehetőséget a Pannónia Program, hány gyermek megszületését várják a csok plusztól, és szóba kerülnek az elmúlt hónapok nagy port felvert kulturális ügyei is.

Csák János az interjúban egyébként többek között arról beszélt az Indexnek, hogy 

(Borítókép: Ungár Péter 2023. május 2-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok