Index Vakbarát Hírportál

Halálos balesetek történtek az iváncsai akkumulátorgyár építése közben

2023. december 2., szombat 19:43

Az iváncsai akkumulátorgyár felépítése 2021 és 2023 között több halálos áldozatot is követelt – derült ki egy közérdekű adatigénylésből.

Az iváncsai akkumulátorgyár, mely a dél-koreai SK Innovation érdekeltségébe tartozik, november 6-án hivatalosan is megkezdte a termelést – úgy tudni, egyelőre csak tesztüzemben. A vállalat tájékoztatása szerint 2024 közepén állhatnak majd át tömegtermelésre.

Az SK Innovation, a világ egyik vezető akkumulátorgyártójának új – Európában legnagyobb – üzemét 2021-ben kezdték el megépíteni. A 680 milliárd forintos fejlesztésről 2021. január végén állapodtak meg.  Az új üzem a vállalat két meglévő komáromi gyára mellé érkezett harmadiknak, 2500 új munkahelyet teremtve.

A balesetek

A 24.hu összegyűjtötte a gyár megépítése közben történt baleseteket és következményeiket. A portál közérdekű adatigénylése alapján derült ki, hogy

három halálos baleset is történt az építkezés alatt.

Az első, 2022 májusában történt balesetben egy 52 éves férfi vesztette életét, miután rádőlt az általa vezetett hidraulikus emelőgép. A helyszíni ellenőrzéskor munkavédelmi hiányosságra bukkantak a hatóságok, ezért a hiányosságok pótlására utasították és figyelmeztetésben részesítették az építési vállalatot.

A második baleset 2023. január 8-án történt: egy 39 éves szlovák férfi targoncával elütött egy 38 éves szlovák férfit, aki belehalt sérüléseibe. A harmadik eset pár nappal később, január 13-án történt: ekkor egy dél-koreai munkás halt meg kábelezés közben.

A munkavédelmi hatóság csak az utóbbi esetről küldött határozatot, melyben azt állapította meg, hogy a munkáltató mulasztása miatt nem teljesültek a biztonságos munkavégzés feltételei, ugyanakkor a munkavállaló szabályszegő magatartása is közrejátszott a balesetben. A munkáltatót 442 ezer forint bírság befizetésére büntették.

Ezenkívül volt egy negyedik, tiltakozásokat is kiváltó baleset, amely 14 munkavállaló egészségét és testi épségét veszélyeztette, ezért a hatóság ezúttal magánál az SK On Hungary Kft.-nél vizsgálódott. 

A tűzjelzőt telepítő munkavállalók közül 12-en rosszul lettek, valószínűleg a nagy mennyiségű belélegzett, rákkeltő NCM-portól. A munkáltató ezt követően kilenc pontban kapott utasításokat a hatóságtól arról, miként járjon el az ilyen anyagokkal való munka biztonságossá tételéért.

Cél a nagyobb biztonság

Mint a 24.hu írja, az SK On arról tájékoztatott, igyekeznek minél több képzési időt biztosítani a gyártásban dolgozóknak a gyártási munka biztonságosabbá tétele érdekében. Előzetes terveik szerint a tömeggyártás elkezdésekor háromezer főt foglalkoztatnak majd. Elsődleges céljuk, hogy a tervezett létszámot környékbeli, magyar munkavállalókkal érjék el. Jelezték azt is, hogy az alkalmazottak részletes oktatást kapnak a berendezésekről és a munkafolyamatokról.

Az Indexen novemberben arról írtunk, hogy egy új törvényjavaslat iparbiztonsági hozzájárulás fizetésére kötelezné az üzemeltetési engedéllyel rendelkező atomerőműveket és azokat a veszélyes anyagokkal foglalkozó magyar üzemeket, amelyek környezetében lakossági riasztórendszer működik. Ebbe a körbe beletartozhatnak az akkumulátorgyárak is.

(Borítókép: Az iváncsai akkumulátorgyár. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok