Index Vakbarát Hírportál

Így alakítaná át a honvédséget Dobrev Klára

2023. december 2., szombat 09:43

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke, valamint Vadai Ágnes honvédelmi árnyékminiszter Gyöngyösön mutatta be az árnyékkormány honvédelmi programját.

Dobrev Klára úgy látja, hogy Magyarországra nézve az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetés maga az Orbán-kormány, mert „hatalma fenntartása érdekében folyamatosan szembefordul a szövetségeseivel, veszélyezteti Magyarország stratégiai érdekeit”.

Vadai Ágnes árnyékminiszter átfogó honvédelmi humánstratégia kidolgozását ígérte, az alábbi elemekkel:

A szolgálati nyugdíjtól megfosztott katonáknak is tettek ígéreteket:

A 2023-ban elbocsátott katonákra is kitértek:

Az árnyékkormány külpolitikai elképzeléseiről itt írtunk részletesen.

Fidesz: Nem engedjük, hogy Gyurcsányék újra leépítsék a Magyar Honvédséget

A Fidesz szerint „Magyarország biztonságára a dollárbaloldal jelent veszélyt, mert külföldi megrendelőik kedvéért Gyurcsányék háborúba sodornák az országot, újra leépítenék a nemzeti haderőt, elajándékoznák fegyvereinket és feladnák hazánk szuverenitását”.

A párt közleményében úgy fogalmazott, hogy „a Gyurcsány vezette baloldal a kormányzása alatt már megmutatta, hogy számukra mit jelent a haza védelme: tönkretették, leépítették a honvédséget, elherdálták a katonai eszközeinket és soha nem látott mélypontra csökkentették a katonai állományt hiszen a haderőfejlesztést szerintük meg lehet és meg is kell úszni. Most is egy olyan emberre bíznák a haza védelmét, akinek a hadsereg leépítése a programja. A dollárbaloldal nem érzi a veszélyt, és a magyar emberek biztonságával játszik és a készenlét fokozása és a haderőfejlesztés helyett egy szociális intézménnyé akarja csökkenteni a haderőt”.

A Fidesz hangsúlyozta, hogy „ezzel szemben Magyarország a NATO elkötelezett tagjaként folyamatosan erősíti védelmi képességeit, hadipari erejét, hogy a mostani veszélyek korában is képesek legyünk az ország, és a magyar emberek védelmére. Ellentétben a dollárbaloldallal nekünk az első és legfontosabb kötelességünk a magyar emberek biztonsága, és védelme. Mi nem fogunk háborút finanszírozni, mi a védelemért dolgozunk itthon. Nem engedjük, hogy Gyurcsányék újra leépítsék a Magyar Honvédséget, és azt, hogy háborúba sodorják az országot! El a kezekkel a honvédségtől és a magyar emberek biztonságától”.

Rovatok