Index Vakbarát Hírportál

Az LMP szerint ez a törvénytelenség törvénye

2023. december 2., szombat 15:41

Az LMP szerint el kell törölni a kiemelt beruházásokról szóló törvényt, az ugyanis megadja a lehetőséget a kormánynak, hogy figyelmen kívül hagyja a szabályokat az óriásberuházásoknál – mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szombati, online is közvetített budapesti sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté emlékeztetett arra, hogy néhány napja a Kúria elfogadta az erről szóló népszavazási kezdeményezésüket.

A politikus a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt a „törvénytelenség törvényének” nevezte, ami megadja a lehetőséget a kormánynak arra, hogy az ország bármelyik pontján, „a szabályokat, a közösség érdekeit, a helyi véleményeket és döntéseket figyelmen kívül hagyva” óriásberuházásokba kezdjen.

Ennek a törvénynek az eltörlésével szeretnék visszaadni a jogot a településeknek, kerületeknek, hogy ha úgy érzik, ellehetetlenítenék az ott élők életét, beleszólhassanak, vagy akár vétót emelhessenek a beruházásokkal szemben. 

Az LMP szerint az emberek véleménye, a környezet, a természet kincseinek megvédése fontosabb a nagytőkések érdekeinél

– fejtette ki az ellenzéki politikus.

Vida Attila, az LMP zuglói önkormányzati képviselője egy, a kerületükben zajló, nemzetgazdaságilag kiemelt fontosságú beruházásra hívta fel a figyelmet. Azt mondta: a beruházás 70 százalékát egy „titkosított szerződés keretében” a Fidesz-kormány 244 milliárd forintért vásárolta meg.

Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy az eredetileg tervezettnél mintegy kétszeres területet építenek be, és az eredetileg engedélyezett legfeljebb 18 méter magas épületek helyett 30 méter magas „monstrum” készül. Vida Attila szerint ez a „szörnyberuházás” példája annak, hogy ebben az országban vannak olyanok, akiknek mindent szabad.

Rovatok