Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is hatalmas a kamionsor a záhonyi határátkelőnél

2023. december 2., szombat 10:59

Egy sávon halad a forgalom az M0-s autóúton, valamint a 4-es főút egy szakaszán. A magyar–ukrán határszakaszon több mint húsz kilométeres a torlódás, a beérkező és a kilépő kamionokat is leterelik az útról a rendőrök.

Az Útinform tájékoztatása szerint az M0-s autóút déli szektorán, az M5-ös autópálya irányába a 6-os főúti csomópontnál javítják a rézsűt, ezért egy sávon halad a forgalom, ami 1-2 kilométeres torlódást okoz.

Nyíregyházán, a 4-es főúton, a Kert utca és a Szent István utca kereszteződésénél két személyautó karambolozott. A Császárszállás felé tartó oldalon a belső sávot lezárták.

Elterelik a kamionokat Záhonynál

A rendőrség letereli a kamionokat a 4-es főútról Kisvárdánál a 4145-ös útra, a járművek a főútra szakaszosan, rendőri irányítás mellett, Tiszabezdédnél térhetnek vissza.

Az M3-as autópálya irányából az ukrán határ felé tartó kamionokat pedig az Őri lehajtónál terelik le az autópályáról és a Csengersimán lévő átkelőhely felé irányítják, ezzel is csökkentve a záhonyi átkelő terheltségét és a 4-es főúton várakozó kamionok számát – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.

Mint írták, a blokádok, több napja tartó demonstrációk bénítják meg a teherforgalmat a lengyel és a szlovák határátkelőhelyeken.

A lengyel blokád miatt – amelyhez a szlovák fuvarozók is csatlakoztak és elzárták az egyetlen, kamionok által is használható ukrán-szlovák átkelőt – a torlódások már Magyarországon is érezhetők, ugyanis az Ukrajnába tartó teherautósok Magyarországon keresztül próbálják elérni úti céljukat.

Kiemelték, hogy 

a záhonyi határátkelőhelyen megnövekedett tranzitforgalom miatt több helyen kell terelésre számítani.

A kilépő tranzitforgalom az elmúlt napokban a határátkelőhelyen rendkívüli mértékben megnövekedett, 

a 4-es főúton az Ukrajna felé tartó kamionok kilométeres sorokban várakoznak.

A rendőrség teljes kapacitással működteti a határátkelőhelyet, de a várakozási idő ennek ellenére is több órás, aminek főként az az oka, hogy hiába gyorsítják a kiléptetést a magyar rendőrök, „ezzel az ukrán oldalon a fogadókészség és beléptetés gördülékenysége korántsem arányos” – írták.

A probléma miatt kiemelt figyelmet fordítanak az út szélén veszteglő kamionokra, amelyek az érintett útszakasz járhatóságát nehezítik, valamint a járművekből gyakorta kiszálló sofőrök is balesetveszélyes helyzetet idéznek elő.

Közölték azt is, hogy a rendőrség a helyzet megoldása érdekében folyamatosan együttműködik a szlovák hatóságokkal, mivel az Ukrajnába tartó kamionok egy része Szlovákiában várakozik.

Rovatok