Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely szerint a kormány megkerüli a budapestieket és a versenypiacot

2023. december 4., hétfő 17:01

Nem sokkal azt követően, hogy Lázár János építési és beruházási miniszter ismertette a kormány terveit Rákosrendező lehetséges megújításáról, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is megszólalt az ügyben. A Párbeszéd politikusa szerint a fővárosiak és a város vezetése nélkül nem épülhet semmi.

„A fővárosi vezetés megkérdezése nélkül nem épülhet semmi” – szögezte le Karácsony Gergely főpolgármester pár perccel Lázár János építési és beruházási miniszter sajtótájékoztatóját követően. A főpolgármester szerint korábban erről már megállapodott a tárcavezetővel, majd hozzátette: „történelmi jelentőségű társadalmai vita kezd kibontakozni.”

Egyetértenek abban, hogy a Rákosrendező a város aranytartaléka.

„A magántőkének is biztosítania kell lehetőséget a fejlesztésre, ám számunkra az első, hogy a budapestiek mit kapnak” – mondta Karácsony Gergely, aki szerint a környék infrastruktúrájának fejlesztése is fontos kritérium a tervek között.

Abban is egyetértünk a kormánnyal, hogy a budapestiek megkérdezése nélkül nem épülhet semmi. A miniszter úr a sajtótájékoztatóján azt mondta, korrekt szakmai együttműködés van közöttünk, ezt szeretném megerősíteni. És azt gondolom, hogy amiben megállapodtunk, ahhoz tartom magam. Tehát a fővárosiak és a főváros vezetése nélkül nem épülhet semmi a területen.

A főpolgármester egy társadalmi egyeztetést szeretne a Rákosrendezőn található területről. Szerinte nem lehet a világörökség védelme alatt álló Hősök terét és annak környezetét toronyépülettel tönkre tenni. Aláhúzta:

Egyetért Lázár Jánossal, a Mol-torony egy tájseb, és ezt olyan a hibának látja, melyet nem szabad újra elkövetni.

A főváros olyan beruházásban partner a kormánnyal, amely megőrzi a környék örökségét. Az önkormányzat nyitott minden egyeztetésre, ugyanakkor a magas házak építését teljes mértékben elfogadhatatlannak látják. Majd ezzel kapcsolatban a főpolgármester kiemelte:

A MINISZTER ÁLTAL NEM CÁFOLT SAJTÓHÍREK MESSZE NEM POZITÍVAK.

A főpolgármester és munkatársai a napokban részletesen bemutatják, milyen terveket készítettek a terület fejlesztéséről: „melyben megjelennek a különböző funkciók is”. Karácsony Gergely emlékeztetett, jelenleg Budapest lakáshiánnyal küzd, „így fontos ezek szem előtt tartása”. A tanulmányok szerint nagyjából 10 ezer lakás építhető a területen. Jelentős zöldövezeti beruházást képzeltek el, emberi léptékű, lakható zöld városrészt szeretnének.

Azonban van egy probléma: Lázár miniszter úr azt a sorrendet határozta meg, hogy elsősorban államközi megállapodásra van szükség.

Karácsony Gergely szerint ezzel a kormány megkerüli a versenypiacot, azonban a főváros nem zárkózik el az Egyesült Arab Emírségekből érkező befektetőtől. A fővárosi önkormányzat a budapesti emberek bevonásával szeretné meghatározni, hogy mi épüljön a területen – csak ezt követően lehetne szerintük befektetőket keresni. „Félünk attól, hogy az arab beruházók érdekei felülkerekednek. Ezért kérjük, a kormány tegye nyilvánossá a dokumentumokat” – tette hozzá Karácsony Gergely.

Semmilyen beruházást nem tudnak támogatni, ami kizárólag a beruházó érdeke. Örülünk, hogy a kormány rászánta magát a területnek a fejlesztésére. Ám nem tartjuk szerencsésnek, hogy előbb a beruházót találjuk meg, és csak ezt követően egyeztetünk a lakossággal” – zárta Karácsony Gergely.

Lázár János: Jön a maxi-Dubaj

„Új millenniumi városközpont lehetne a beruházás neve, maxi legyen, ne pedig mini. Dubajjal kapcsolatban pedig annyit, hogy ott a semmiből hoztak létre emberek óriási pénzzel világvárost, mi pedig az elmúlt harminc évben nem tudtunk mit kezdeni ezzel” – válaszolta Lázár János az Index azon kérdésére, hogy ha a mini-Dubaj elnevezéssel nem ért egyet, akkor milyen nevet adna a Rákosrendezőre tervezett gigaberuházásnak. Lázár János építési és közlekedési miniszter az ÉKM épületében tartott sajtótájékoztatót hétfőn.

Korábban megírtuk, hogy sajtóhírek szerint az Egyesült Arab Emírségekből származó Mohamed Alabbar üzletember, a dubaji Burdzs Kalifa-torony tulajdonosa jelentkezett be a budapesti Rákosrendezőért. Olyan híresztelések is felröppentek, melyek szerint egy dubaji stílusú felhőkarcolót építenének a területen. Egy oknyomozó portál, a Vsquare szerint erről magas rangú magyar kormányzati tisztviselők már egy ideje tárgyalnak Mohamed Alabbar emirátusi üzletemberrel.

A miniszter azzal kezdte, hogy 150. születésnapját ünnepli a főváros, ennek alkalmából pedig áttekintették Budapest fejlesztési irányait. Odaszúrva megjegyezte, hogy az ilyen áttekintéseknek a főpolgármester nem mindig örül. Elmondta, hogy az elmúlt 30 évben kiemelkedő fejlődésen ment keresztül Budapest, ebben a tekintetben 15. helyen áll az európai rangsorban.

Budapest az Európai Unió fejlettségének 156 százalékán áll, ahhoz, hogy minden magyar és Magyarország erősebb legyen, szükség van a magyar erőforrások mozgósítására, Budapest további fejlesztésére

– mondta a miniszter, megjegyezve, hogy ezt a célt szolgálja a fővárosba érkező gigaberuházás. Erről korábban felröppentek sajtóhírek, illetve egy felhőkarcolóról is, azonban megépülését nem erősítette meg Lázár János.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok