Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is terelik a forgalmat az ukrán kamionos áradat miatt Záhonynál

2023. december 4., hétfő 11:03

Rendkívüli mértékben megnövekedett a kilépő tranzitforgalom a magyar–ukrán határszakaszon. Az ukrán teherautók napok óta Magyarországon keresztül próbálják meg elhagyni Szlovákiát, ami hatalmas torlódásokat idézett elő. A rendőrök jelenleg is több helyen terelik a forgalmat.

Ahogy az Index beszámolt róla, a lengyel blokád miatt – amelyhez a szlovák fuvarozók is csatlakoztak – elzárták az egyetlen, kamionok által is használható ukrán–szlovák átkelőt.

Az ATV szerint torlódások napok óta érezhetőek, ugyanis az Ukrajnába tartó teherautósok Magyarországon keresztül próbálják elérni úti céljukat. A rendőrség szombaton arról számolt be, hogy a kilépő tranzitforgalom a magyar–ukrán határszakaszon rendkívüli mértékben megnövekedett. 

Magyar Zoltán, a záhonyi határátkelő volt parancsnoka azt mondta az ATV-nek: még sohasem látott ekkora mértékű kamionsort.

„Annak idején is több halálos baleset volt, mert a köd miatt beleszaladtak a kamionokba, és csak két sávos a 4-es főút, ezért is kell, hogy a rendőrök segítsenek, a forgalmat olyan utakra tereljék, ahol ez a nagy tömeg nem okoz problémát” – fogalmazott Magyar Zoltán.

Mint az atv.hu írta, a záhonyi határátkelőhelyen több helyen kell terelésre számítani a megnövekedett tranzitforgalom miatt. A kaotikus ukrán kamionos áradatról a közösségi médiában több videó is megjelent a hétvégén.

További forgalomterelésre kell számítani

Az Útinform hétfő reggeli tájékoztatása szerint az ukrán kilépő tranzit kamionforgalmat az M30-as autópályán a 88-as kilométernél a Tornyosnémeti átlépő előtti parkolókba terelik. Az autókat a 3-as főúti határátkelőhely felé irányítják.

Az M3-as autópályán, a 183-as kilométerénél, a Görbeháza pihenőn keresztül az M35-ös autópálya Berettyóújfalu– M4-es autópálya Nagykereki határátlépő felé tereli az ukrán kamionosokat a rendőrség. A személyforgalmat az autópályán engedik tovább Vásárosnamény felé.

A police.hu korábbi közleménye szerint a Záhony–Csap határátkelő magyar oldalán a várakozási idő a 48 órát is meghaladhatja. Ezzel kapcsolatban a határon várakozó kamionosok egyike azt mondta az ATV-nek, hogy ez a munkájukkal jár, fel kell készülniük az ilyen eshetőségekre. 

Rovatok