Index Vakbarát Hírportál

Rekordmennyiségű, 23 milliárd értékű kábítószert fogtak Csepelen

2023. december 5., kedd 14:58

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai több mint 23 milliárd forint utcai értékű kokaint foglaltak le egy csepeli telephelyen.

A sajtóban korábban már megjelent egy hír erről a november közepén történt drogfogásról, és akkor a rendőrség meg is erősítette, hogy valóban eljárás zajlik az ügyben, de nem adtak további tájékoztatást.

A hatóságok most jelentették be az eset részleteit. Azt írták, hogy a csepeli szabadkikötőben ólálkodó maszkos férfiről érkezett bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2023. november 11-én hajnalban.

Az ismeretlen elmenekült, őt már a rendőrök sem találták meg. Megtalálták ugyanakkor azt a hűtőkonténert, amit megpróbált kinyitni.

A hat méter magasan elhelyezett konténerben kialakított rejtekhelyről 155 darab, egyenként körülbelül egykilós kábítószergyanús anyagot tartalmazó csomag került elő.

A helyszínen folytatott szemle keretében alkalmazott tesztek kokaint mutattak ki – írja a police.hu

A fővárosi lakosság felének jutna egy adag belőle 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kábítószerbűnözés Elleni Osztálya különösen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklása bűntett miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. A kirendelt vegyészszakértő vizsgálata megerősítette, hogy az összesen nettó 154,805 kilogramm lefoglalt anyag kokain,

aminek feketepiaci értéke 23 milliárd 220 millió forintra tehető.

Ez átlagos hígítással is annyi kábítószer, hogy életkortól függetlenül minden második fővárosi lakosra jutna egy adag. A tiszta hatóanyag-tartalom kimutatása során az igazságügyi vegyészszakértő megállapította, hogy nagy tisztaságú kokaint foglaltak le.

Az is kiderült, hogy kábítószer elrejtésére használt konténert Ecuadorban adták fel, és banánt szállítottak benne. A szállítmány Mexikóba, majd hajóval Németországba érkezett, onnan vasúton jutott Magyarországra 2023. november 8-án, ahol a banánt  kirakodták. A BRFK nyomozói minden részletre kiterjedő adatgyűjtést folytatnak Magyarországon, és felvették a kapcsolatot több külföldi hatósággal, köztük az amerikai kábítószerellenes ügynökséggel, a DEA-vel.

Ezen az óriási drogfogáson túl a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2023-ban összesen kb. 406 209 000 forint utcai értékű kábítószert vont ki a feketepiaci forgalomból, közte 2,775 kilogramm kokaint, 4,55 kilogramm amfetamint, 76,21 kilogramm (továbbá 138 tő) marihuánát, és 96 főt fogott el kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt.

Rovatok