Index Vakbarát Hírportál

Új parlamenti képviselője lesz a Fidesznek

2023. december 5., kedd 17:56

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden.

A 2022-es parlamenti választáson a Fidesz és a KDNP közös listájának 14. helyén mandátumot szerző Turi-Kovács Béla, aki az Országgyűlés korelnöke volt, november 3-án elhunyt.

A jogszabály szerint a listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot. A közös pártlistát állító jelölőszervezetek a pártlista 74. helyén szereplő Hornung Ágnest jelentették be a megüresedett mandátum betöltésére.

Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi előírásoknak, az NVB 12 igen szavazattal meghozta határozatát, amelyben kiadta Hornung Ágnesnek az országgyűlési mandátumot. Az NVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy Hornung Ágnes előzőleg, 2015 és 2018 között a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkári posztját töltötte be, 2022 májusában Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárává nevezte őt ki.

Rovatok