Index Vakbarát Hírportál

Ónos eső és havazás váltja egymást

2023. december 5., kedd 05:59

Kedden az ország nyugati harmadában az eső mellett a késő délutáni, esti órákban havas eső, az Észak-Dunántúlon tartósabb ónos eső várható (átmeneti ónos eső ekkor a főváros térségében is előfordulhat), majd az éjszaka folyamán a vegyes halmazállapotú csapadékot nyugat felől fokozatosan havazás váltja fel. A reggeli óráktól az Északi-középhegységben gyenge havazásból lepel, 1-2 centiméter tapadó hó hullhat.

Jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés főként a Nyugat-Dunántúlon, esetleg a déli határ közelében fordulhat elő. Az Északi-középhegységben délutánig még várható gyenge havazás, hószállingózás – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Eközben a déli óráktól délnyugat felől csapadékzóna érkezik a Dunántúl fölé. Ez eleinte eső lesz, majd estétől a Nyugat-Dunántúlon és Budapest körül már havas eső, ónos eső is valószínű, késő estétől a nyugati határvidéken pedig havazhat is. A délkeleti szél helyenként megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és 7 fok között alakul, a déli határnál lesz enyhébb az idő.

Ónos eső miatt három vármegyében adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized milliméter lesz Vas, Veszprém és Zala vármegyében.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok