Index Vakbarát Hírportál

Itt a magyar körözési toplista, milliók üthetik a nyomravezetők markát

2023. december 5., kedd 09:52

Jelenleg több mint 160 magyar bűnelkövető ellen van érvényben díjkitűzés. A top 50-es körözési listán szereplő bűnözők között akad olyan, akire 2 milliós nyomravezetői díjat tűztek ki.

Az utóbbi pár évben bruttó 500 ezer forint volt a legmagasabb kifizetett nyomravezetői díj. A legfrissebb adatok szerint 168 díjkitűzés van érvényben országosan – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Pénzcentrummal.

Mi alapján áll össze a lista?

A listát a rendőr-főkapitányságok, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szakmai irányítást ellátó szervezeti elemeinek javaslata alapján állítják össze. Mint kiderült, jelenleg 6 olyan szökésben lévő bűnöző ellen van érvényben valamilyen díjkitűzés, aki a legkeresettebbek listáján is szerepel – írja a lap.

Jelenleg a top 6 körözött bűnözőt embercsempészet, sikkasztás, lopás, költségvetési csalás, kábítószerrel való visszaélés és garázdaság vádja miatt körözik. 

Arra a kérdésre, hogy mi alapján állapítják meg a díjkitűzések összegét, a rendőrség azt közölte, a díjkitűzés összegének mértékét az eljáró szerv a vonatkozó normáknak megfelelően állapítja meg, melynek igazodnia kell a bűncselekmény tárgyi súlyához és az információ fontosságához.

A rendőrség azt is elárulta, hogy az elmúlt három évben a rendőrség által kifizetett legmagasabb összegű díjkitűzés bruttó 500 ezer forint volt.

A rendőrségi nyilvántartásban szereplő legmagasabb összegű nyomravezető díj két esetben 10-10 millió forint volt. Az egyik esetben a nyomravezetői díjat a 2007. február 13-án hajnalban a Budapest XIII. kerület Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központ épülete ellen sorozatlövő fegyverrel elkövetett rongálás ügyében, a másik esetben a díjat a 2014. január 13-án hajnalban elkövetett, Budapest XIII. kerület Lehel utcai bankfiók épületét megrongáló robbantásos merénylet miatt tűzte ki a rendőrség.

Őket keresik a legjobban

Rovatok