Index Vakbarát Hírportál

Gelencsér Ferenc: Ukrajna uniós csatlakozásával a kárpátaljai magyarok is sokat nyernének

2023. december 6., szerda 18:51

Balog Istávánnal, a magyarországi ukrán követségi ügyvivővel találkozott Gelencsér Ferenc, a Momentum elnök-frakcióvezetője és egyeztetett a kárpátaljai magyarok helyzetéről. A részletekről a politikus számolt be Facebook-oldalán.

„A jó hír az, hogy Ukrajna – a magyar kormány ellenséges politikája ellenére is – hajlandó felülvizsgálni a magyar kisebbség jogait és jó irányba mozdulhatunk el ebben az ügyben” – kezdte beszámolóját a Momentum politikusa, majd hozzátette: „a magyar kormány ahelyett, hogy üdvözölte volna a pozitív irányú elmozdulást és az ukrán részről tett gesztust, inkább újabb és újabb lépésekkel, folyamatos üzengetésekkel rontja tovább hazánk és az éppen honvédő harcot vívó szomszédunk kapcsolatát”.

Gelencsér Ferenc szerint az ukrán uniós csatlakozás előkészítésével lehetne a legtöbbet tenni a kárpátaljai magyarság jogainak és érdekeinek érvényesüléséért, 

„ehelyett Orbán Viktor inkább fenyegetőzik”.

„A Momentum álláspontja egyértelmű: a lehető legmagasabb szinten kell találkoznia az ukrán és a magyar vezetésnek, mert ez a kárpátaljai magyarság érdeke. Miközben a magyar kormány vezetői rendszeresen találkoznak Oroszország vezetőivel, a háborús bűnökért felelős Vlagyimir Putyinnal és Szergej Lavrovval, amellett hogy egyre nyíltabban képviselik a háborús agresszor érdekeit, Ukrajna vezetőivel szóba sem állnak. Sőt, egyre nyíltabban keresik a konfrontációt Ukrajnával” – zárta bejegyzését az elnök-frakcióvezető.

Rovatok