Index Vakbarát Hírportál

Nem adja fel a havazás, újabb hullám jön

2023. december 6., szerda 15:09

Bár úgy tűnhet, hogy az ónos eső átvette a vezetést a havazással szemben, a havazás fokozatosan terjed át az ország keleti részeire, csütörtökig akár 30 centiméteres hóval is számolhatunk. A Magyar Közút óvatosságra inti az autósokat, lesz olyan országrész, ahol korlátozásokkal is számolni kell az utakon.

Szerda hajnaltól változó intenzitással de folyamatosan havazik az ország dunántúli területein. A legújabb meteorológiai előrejelzések alapján a havazás ezeken a területeken kitarthat a csütörtök reggeli órákig, sőt, átterjedhet az ország többi vármegyéjére is – tájékoztat a Magyar Közút, hozzátéve, hogy nyolcvan mérnökségük továbbra is folyamatosan végzi a hóeltakarítási munkálatokat. Mint írják, 

a havazás szerda késő délutántól fokozatosan átterjed majd az ország többi részére is. az északkeleti, magasabban fekvő területeken, vagyis Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében akár 10–15 centiméternyi friss hó is hullhat.

De a havazás várhatóan a dunántúli területeken sem vesz vissza az erejéből csütörtök reggelig, így ott újabb, több centiméternyi, tapadó hó hullhat. Korábban írtunk róla, hogy az idei tél legintenzívebb havazása jöhet csütörtökig. Szerda estére az ország több része is fehérbe borul. A Bakonyban több mint 30 centiméteres hótakaróval számolhatunk.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-e óta folyamatosan téli üzemben végzi a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, és a következő napokban is folytatja ezeket 0–24 órában.

A hegyvidéken élők akár korlátozásokra is számíthatnak

Figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy amíg a havazás el nem áll, időszakosan téliesebb útviszonyok lehetnek, ezért arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek. Mielőtt pedig elindulnak, mindenképpen tájékozódjanak a forgalmi helyzetről. A 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek mozgását időszakosan korlátozhatják. Egyes hegyvidéki szakaszokon, ahol nehezebb a közlekedés, időszakosan megállíthatják majd az autókat. 

Ahogyan arról korábban az Index is írt, szerda reggel a Dunántúlon élők nagy része havazásra ébredhetett. Egyes területeken több mint 10 centiméteres hóréteg képződött. Erről készült országos, képes összefoglalónkat ide kattintva érheti el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést ónos eső és havazás miatt.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok