Index Vakbarát Hírportál

Év végéig ingyenes vitarendezést biztosít a Budapesti Békéltető Testület

2023. december 6., szerda 17:56

Év végéig még ingyenesen rendezhetik a vitás ügyeket a Budapesti Békéltető Testületnél a cégek és az egyéni vállalkozók, jövőre ugyanis már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmet – közölte a testületet működtető Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerdán az MTI-vel.

A vállalkozások interneten, személyesen és postai úton is benyújthatják a kérelmeiket, amennyiben adásvételi vagy szolgáltatási szerződés megkötésével és teljesítésével, termék vagy szolgáltatás minőségével kapcsolatos vitájuk van, és végfelhasználás céljából vásároltak árut vagy vettek igénybe szolgáltatást.

A fogyasztóvédelemről szóló törvény január 1-jei változását követően ez a lehetőség az egyéni vállalkozók és vállalkozások számára ugyan megszűnik, de a békéltető testület és a kamara módosítási javaslatot nyújt be az Igazságügyi Minisztériumhoz, hogy digitális szolgáltatók és üzleti felhasználók élhessenek az eljárással.

A BKIK kéri azt is, hogy a fogyasztók fogalmát terjesszék ki az egyéni, mikro-, kis- és középvállalkozásokra, így ők szintén igénybe vehetnék az ingyenes békéltetést

– írták közleményükben. 

A tapasztalatok alapján jelentős az igény a peren kívüli megegyezésekre, a jogviták bíróságon kívüli rendezésére, ami egyébként az igazságszolgáltatást is tehermentesíti – indokolták a módosítások kezdeményezését.

A közlemény szerint a kisvállalkozók közelebb állnak a lakossági fogyasztókhoz, mint a nagyobb vállalatok, legtöbbjüknek nincs ügyvédje, jogi képviselője, számukra a békéltetés a hatékonyabb és olcsóbb megoldás. A testület évente több száz vállalkozónak segített a perenkívüli megegyezésben, és szeretné folytatni ezt a tevékenységét – tették hozzá.

Rovatok