Index Vakbarát Hírportál

A világ egyik legmodernebb harckocsiját hozta a Magyar Honvédségnek a Mikulás

2023. december 6., szerda 08:14

Megérkeztek a legmodernebb Leopard 2 A7-es harckocsik. A világ egyik legkorszerűbb harckocsijával bővül a Magyar Honvédség nehézdandárja a következő napokban. Az első magyar felségjelzésű Leopard 2A7-es szerdán érkezett meg Magyarországra, amely a NATO-nak felajánlott, de Magyarország biztonságát garantáló nehézdandár része lesz.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, az új harckocsival a Magyar Honvédség belép a XXI. századba, így ez újabb mérföldkő a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban.

A tárcavezető kiemelte, hogy a következő napokban az új harckocsiból várhatóan megérkezik az első öt példány, amelyek a Magyar Honvédség számára készültek. Az MH az új Leopard 2 A7-ből 44 darabot rendelt, amelyek a tatai Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandárhoz kerülnek majd. 

A Leopardok mellett Leguan hídvetők, műszaki mentő harcjárművek is érkeznek az országba.

A teljes flottát 2025-re kapja meg a Magyar Honvédség. A Leopard 2 A7-ek kategóriájukban magas sebességgel és manőverezőképességgel rendelkeznek és rendkívül megbízhatók.

A szovjet eszközökről a modernebb technikára történő áttérést az a német KNDS vállalattal való együttműködési megállapodás is segíti, melynek keretében közösen dolgozunk a gyár vezetésével a kiegészítő szolgáltatásokon, szimuláción, karbantartáson

– mondta a miniszter.

Ez az együttműködés garantálja azt, hogy a Magyar Honvédség nemcsak új eszközöket kap, hanem egy kiváló minőségű flottát, amelyet fontos szolgáltatásokkal is támogat a német cég – tette hozzá a tárcavezető.

A Leopardok hivatalos átadója december 14-én Tatán lesz.

Rovatok