Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter David Pressmannek: Az a helyes a részünkről, ha önuralmat gyakorlunk

2023. december 6., szerda 18:12

Komoly felháborodást váltott ki a kormánypárti politikusok körében David Presmann december 5-ei beszéde, melyben több ponton is éles kritikát fogalmazott meg Magyarországgal szemben. Most Szijjártó Péter is reagált az Amerikai Kereskedelmi Kamara eseményén elhangzottakra.

Mint arról korábban beszámoltunk, David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete beszédet mondott az Amerikai Kereskedelmi Kamara eseményén, ahol kijelentette: „a magyar szuverenitásvédelmi törvényjavaslat mellett Moszkva külföldi ügynökökről szóló törvénye enyhének és szelídnek tűnik”, de beszélt arról is, hogy Magyarország NATO-tagságát inkább szerződésnek, mint szövetségnek tekinti.

Pressman szavaira hamar reagáltak a kormánypárti politikusok. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-oldalán azt írta: „ha tetszik, ha nem, a magyar külpolitika alapja a nemzeti érdek”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV Híradóban mondta el véleményét a nagykövet szavairól. Mint fogalmazott:

mi a nagykövet úrral ellentétben abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között jó kapcsolat legyen, ezért szerintem az a helyes a részünkről, ha önuralmat gyakorlunk és nem kommentáljuk a nagykövet úr kirohanását, amelynek azért volt egy vicces eleme: mégpedig a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról tett dehonesztáló megjegyzés

– fogalmazott a külügyminiszter, majd hozzátette: „azok után, hogy az amerikai vállalatok folyamatosan Magyarországra hozzák a beruházásaikat, azok után, hogy a második legnagyobb beruházói közösség továbbra is az amerikai, és azok után, hogy 11 százalékkal nő a kereskedelmi forgalmunk, ami minden bizonnyal megdönti a rekordját, némiképp hiteltelen negatívan beszélni a gazdasági kapcsolatokról”.

Rovatok