Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Ha Putyin győz, akkor amerikai csapatok harcolhatnak orosz csapatok ellen

2023. december 7., csütörtök 13:17

Joe Biden elnök szerdán a republikánusokhoz intézet üzenetet az Ukrajnának nyújtandó újabb katonai segélyek miatt, arra figyelmeztetve: Oroszország győzelme Ukrajna felett Moszkva számára lehetővé tenné, hogy megtámadja a NATO-szövetségeseket, és ezáltal közvetlenül az amerikai csapatokat is bevonhatná egy háborúba.

Biden akkor beszélt, amikor az Egyesült Államok további 175 millió dolláros ukrajnai segélyt tervezett bejelenteni a Kijevnek szánt, egyre fogyatkozó pénzkészletéből. Jelezte, hogy hajlandó jelentős változtatásokat eszközölni az Egyesült Államok migrációs politikájában a mexikói határ mentén, hogy megpróbálja megszerezni a republikánusok támogatását – közölte a Reuters.

„Ha Putyin elfoglalja Ukrajnát, nem fog megállni ott” – mondta Biden, hozzátéve: Putyin ezután megtámadhat egy NATO-beli szövetségest is szerinte,

és akkor amerikai csapatok harcolhatnak orosz csapatok ellen.

„Nem hagyhatjuk, hogy Putyin győzzön” – mondta Biden, akinek szavai dühös reakciót váltottak ki Moszkvából.

Az orosz RIA hírügynökség idézte Anatolij Antonovot, az Egyesült Államok orosz nagykövetét, aki szerint Biden megjegyzései egy esetleges amerikai–orosz konfliktusról „provokatív retorikát képviselnek, ami elfogadhatatlan egy felelős atomhatalom számára”.

A szenátus republikánus képviselői azonban később, szerdán megakadályozták a demokraták által támogatott jogszabályt, amely több milliárd dollárnyi új biztonsági támogatást nyújtott volna Ukrajnának és Izraelnek, más nemzetközi aggodalmak mellett, mondván, hogy a szigorúbb határpolitika fontosságát akarják hangsúlyozni.

A Fehér Ház a héten arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok kifut az időből és a pénzből, hogy segítsen Ukrajnának visszaverni Oroszország invázióját.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a Reutersnek adott telefonos interjújában az ukrán védelmi ipari bázis kiépítéséről elmondta, hogy az Egyesült Államok kitart régóta vallott álláspontja mellett, hogy nem gyakorol nyomást Ukrajnára, hogy tárgyalásokat folytasson Oroszországgal.

Ezt nekik kell eldönteniük. Mi továbbra is nap mint nap harcolni fogunk azért, hogy megpróbáljuk biztosítani ezt a pénzt

– mondta Sullivan.

Ígéretet tett arra, hogy továbbra is hangoztatni fogják, mekkora történelmi hiba lenne, ha az Egyesült Államok ebben a pillanatban kivonulna Ukrajnából. Biden elmondta, hogy kész „észszerű, felelősségteljes megbeszéléseket folytatni, hogy kétpárti eredményt érjünk el a határpolitikáról és a határforrásokról”.

Rovatok