Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter elárulta, mi kell egy Orbán-Zelenszkij találkozóhoz

2023. december 7., csütörtök 19:42

A külügyminiszter szerint megfelelő előkészítés nélkül egészen biztosan nem fog létrejönni az Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij közötti személyes találkozó. Szijjártó Péter szerint ahhoz viszont semmilyen feltétel nem adott, hogy az EU csatlakozási tárgyalásokat kezdjen Ukrajnával.

Mint megírtuk, Andrij Jermak az ukrán elnöki hivatal vezetője és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon egyeztetett, amelyben az is elhangzott, hogy szükség van Magyarország és Ukrajna kapcsolatának javítására, és ennek legjobb eszköze a közvetlen személyes párbeszéd.

Ezért megállapodás született arról, hogy Szijjártó Péter és Andrij Jermak személyesen is találkoznak, illetve Andrij Jermak javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját is.

A külügyminiszter akkor azt mondta, hogy természetesen a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, ha van esély arra, hogy egy ilyen találkozó pozitív eredménnyel zárul. Ehhez pedig alapos előkészítésre és előzetes megbeszélésekre van szükség.

Most Szijjártó Péter az ATV-nek azt mondta, hogy „megfelelő előkészítés nélkül egészen biztosan nem fog tudni megtörténni” Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij első, kétoldalú találkozása.

Ha minden jól megy, akkor a jövő hét elején Brüsszelben az ukrán miniszterelnök-helyettessel is személyesen egyeztetünk, ha ez a találkozó nem kerül lemondásra, akkor lesz lehetőség a személyes konzultációra

– tette hozzá.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy semmilyen feltétel nem adott ahhoz, hogy az EU csatlakozási tárgyalásokat kezdjen Ukrajnával.

Rovatok