Index Vakbarát Hírportál

Vona Gábor: Simicska sosem rakott pénzt a Jobbikba, de megnyitotta előttünk a birodalmát

2023. december 7., csütörtök 18:09

Simicska Lajoshoz és Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatáról, politikai változásáról és új pártjának esélyeiről is kérdeztük Vona Gábort az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában.

„Ha vissza lehetne tekerni az idő kerekét 2018-ig, és újra ott lenne előttem a kérdés, valószínűleg megint lemondanék” – jelentette ki Vona Gábor az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában. A Jobbik korábbi elnöke azt mondta, szüksége volt pár év kihagyásra ahhoz, hogy kicsit kívülről tudja szemlélni a hazai politikai folyamatokat. 

Végül arra a következtetésre jutott, hogy Orbán Viktor leváltása helyett az orbánizmus felszámolásán kell munkálkodni, mert szerinte ha a magyar társadalomban nem zajlanak le bizonyos változások, akkor előbb vagy utóbb az a fajta politika, amit a jelenlegi miniszterelnök képvisel, vissza fog térni. 

Vona, elmondása szerint, tisztában van azzal, hogy az, amit a Második Reformkor nevű új pártjával képvisel, az jelenleg nem túl népszerű, de szerinte hosszabb távon csak a polgárosodással lehet érdemi változásokat elérni az országban. 

Mint mondta, annak idején azt hitte, Orbán Viktor is ezt az irányt képviseli, ezért csatlakozott a polgári köréhez, valamint a Fideszhez is, ám egy idő után csalódott bennük. Vona szerint Orbán a 2002-es választási vereségből azt a következtetést vonta le, hogy az országnak egy új Kádár Jánosra van szüksége, ezért a politikai siker érdekében a polgári Magyarország-eszményét egyfajta kádárizmusra cserélte. 

Elismerte, hogy ő is sokat változott az évek során, nemzeti radikálissá például a 2006-os események tették, de 2010 után, amikor társaival bekerült a parlamentbe, sok mindent elkezdett máshogy látni. Azt azonban tagadta, hogy a néppárti fordulathoz bármi köze lett volna Simicska Lajosnak.

Vona elmondása szerint a politikai irányváltást már jóval azelőtt meghirdette a Jobbikon belül, hogy a nagyvállalkozó és Orbán Viktor összevesztek volna. Mint fogalmazott: 

Simicska sosem rakott pénzt a Jobbikba, de megnyitotta előttünk a birodalmát. 

Szerinte akkoriban jól jött nekik, hogy sokat tudtak szerepelni a Simicska-médiában (HírTV, Magyar Nemzet, Lánchíd Rádió), de nélküle is hasonló eredményt értek volna el. 

Azt, hogy a Jobbik akkoriban tényleg egy néppárt volt, szerinte az is bizonyítja, hogy „a mai Jakab Péter, aki inkább a DK bal széle, és Toroczkai László, aki inkább a Fidesz jobb széle, egy pártban politizáltak”. 

Aki kíváncsi a teljes beszélgetésre, itt tudja megnézni: 

Ha szívesebben hallgatná podcastként a műsort, akkor itt megteheti: 

Az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának korábbi adásait pedig itt találja.

(Borítókép: Vona Gábor. Fotó: Fekete Tímea / Index)

Rovatok