Index Vakbarát Hírportál

Ezekre érdemes figyelni a karácsonyfa vásárlásakor

2023. december 8., péntek 14:00

A fenyőértékesítők fontos pár dolgot szem előtt tartani karácsonyfa vásárlásnál. Az árusok hangsúlyozták, habár minden fa fajta más, azonban a hűvöset és a vizet mindegyik szereti, ezért nem mindegy hogyan tároljuk őket a díszítésig.

Egy tapasztalt fenyőfaárus megnyugtatta a vásárlókat, idén nem lesz jelentős áremelkedés, alig a tavalyi ár felett juthatnak a vásárlók fenyőhöz.

Tavalyhoz képest a fenyőárak is annyit emelkedtek, mint minden más. Hogy melyik lesz a legnépszerűbb fajta? Nehéz megmondani, az embereknek elsősorban szép fa kell. Aki pedig a szépre vágyik, annak az ár mindegy, ők napokig is válogatnak a városban. Ugyanúgy megveszik az 5 méteres nyolcvanezres fát, mint a kicsi ötezer forintost. A fenyőfa ma már státusszimbólum, de nélküle nem karácsony a karácsony

– mondta a Hajdú-Bihar-Vármegyei Hírportálnak Kulcsár Bertalan, aki 25 éve árul karácsonyfát.

Hozzátette, az árak általában arányosságban állnak a fa minőségével. A HAON szerint egy másfél méteres másodosztályú lucfenyőt már kaphatunk 3-4 ezer forinttól, az első osztályú 6-7 ezer forint. Egy alacsonyabb árfekvésű, másfél méteres Nordmann-fenyő 8-10 ezer forint, egy prémium kategóriás ára 15-20 ezer forint között mozog.

Mást vegyen, aki illatra és mást, aki formára megy

Az árus azt tanácsolta, hogy akinek fontos az igazi fenyőillat, az válasszon minél gyantásabb fajtát. Elmondása szerint a luc- és az ezüstfenyőnek erőteljes illata van, azonban hamar ledobják a tűleveleiket. Az erdei fenyő szintén illatos, nem is nagyon hullik, viszont kevésbé formás az alakja.

Mint mondta, a legdrágább Nordmann-fenyő, amelynek tűlevelei ugyan nem hullanak, de a fának nincs fenyőillata. Az árus kiemelte a kisgyerekesek körében egyre népszerűbb konkolor fajta, ugyanis annak puha tűlevele egyáltalán nem szúrnak.

Igazi vagy műfenyő?

„A műfenyő főleg olyan helyeken szerencsés választás, ahol egy hónapig állnia kell a karácsonyfának, mint például kirakatokban, hotelekben, természetes fa ennyi ideig nem bírja bent. Egy tartósabb darabért akár 50-100 ezer forintot is elkérhetnek, de megéri a befektetést. Egy rosszabb minőségű műfenyőnek, amit pár évente cserélni kell, óriási az ökológiai lábnyoma” – mondta Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke.

Hangsúlyozta, 

aki az igazi fenyő mellett dönt, ő karácsonyig tartsa hűvös helyen, vízben.

Ha ezt valaki nem tudja megoldani, akkor minél később vásárolja meg a fát – tette hozzá.

Rovatok