Index Vakbarát Hírportál

Nem létező örökség ígéretével vertek át egyházi személyeket

2023. december 8., péntek 13:41

Vádat emeltek egy férfival szemben, aki nem létező örökség ígéretével ejtett tévedésbe különböző vallási felekezetekhez tartozó embereket, és okozott kárt nekik – közölte Saághy Flóra, a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője.

Saághy Flóra elmondta, hogy a férfit üzletszerűen elkövetett csalás és közokirat-hamisítás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják.

A férfi – akit korábban 15 egyházi személy hasonló módszerrel történt megkárosítása miatt ítéltek el – a vádirat szerint 2017-ben megélhetését abból biztosította, hogy magát valótlanul szlovák közjegyzőnek adta ki, és e-mailben egyházi személyeket keresett meg.

Az üzenetekben a vádlott valótlanul azt állította, hogy egy elhunyt a végrendeletében a vagyonát az egyházközösségre vagy annak egy képviselőjére hagyta.

A férfi állítását azzal próbálta alátámasztani, hogy hamis közokiratokat – magyar, szlovák állami címeres, fejléces és bélyegzős közjegyzői vagy bírósági okiratokat – küldött. Ezt követően olyan ürüggyel, hogy az örökség átvételéhez még különböző díjak, illetékek, fordítási, közjegyzői és egyéb költségek megfizetése szükséges, a sértettektől különböző nagyságú pénzek átutalását kérte.

A vádirat szerint a vádlott ezúttal egy német, egy belga, valamint egy ukrán plébánost igyekezett megtéveszteni, tőlük csaknem másfél millió forintot csalt ki. A harmadik sértett nem utalta át a tőle kért 200 eurót, hanem leveleit válasz nélkül hagyta.

A vádemeléskor a korábbi ügyében vele szemben kiszabott, hatéves börtönbüntetését töltő vádlott bűnösségéről a Váci Járásbíróság fog dönteni.

Rovatok