Index Vakbarát Hírportál

Az LMP szerint ideje lenne emelni a családi pótlékot

2023. december 10., vasárnap 16:47

A párt népjóléti és családügyi szakszóvivője, Hohn Krisztina vasárnap online sajtótájékoztatón a családok kiszolgáltatott helyzetéről beszélt.

Hohn Krisztina emlékeztetett, a családi pótlék összege tíz éve nem emelkedett, ráadásul az egyszülős családok alig több mint ezer forinttal kapnak többet a kétszülősöknél, pedig nekik komoly nehézségeik vannak, ezért emelni kell a juttatást.

Azt is kérik továbbá a kormánytól, hogy végre ratifikálja az isztambuli egyezményt a kapcsolaton és családon belüli erőszak elleni fellépés részeként – összegezte az ellenzéki politikus szavait az MTI. 

Hohn Krisztina végül azt is szorgalmazta, hogy a kormány ismerje el az élettársakat is családként.

Az ellenzéki pártok ebben egyetértenek

Különösen fontos lenne ez örökbefogadás esetén, jelenleg ugyanis az élettársi kapcsolatban élők egyedülállónak számítanak, ha örökbefogadást kezdeményeznek, és emiatt hátrányból indulnak – hívta fel a figyelmet az LMP szakszóvivője.

Nem csak az LMP tartaná időszerűnek a családi pótlék emelését, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke is többször felszólalt a Parlamentben az ügyben, legutóbb az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtti éves meghallgatásán Csák Jánosnak vetette fel a problémát, miután a kultúráért és innovációért felelős miniszter úgy fogalmazott: ha nincs gyerek, nincs jövő, nincs gazdaság.

Mint megírtuk, a Jobbik még augusztusban szorgalmazta egy családi kártya létrehozását, amin keresztül érkezhetne a megemelt családi pótlék. 

A népjóléti bizottság december 4-ei ülésén majdnem minden ellenzéki párt indítványozta, hogy magasabb összeget kellene folyósítani havonta a gyermeket nevelők részére. 

Mennyi az annyi?

Mint ismert, hazánkban 2008 óta nem emelték meg a családi pótlékot, az összegek az alábbiak szerint alakulnak:

Rovatok