Index Vakbarát Hírportál

A Mi Hazánk terjesztette be a választási szabályok módosítását, majd tartózkodott a szavazásnál

2023. december 12., kedd 19:24

A Mi Hazánk Mozgalom nyújtotta be a választási szabályok módosításáról szóló javaslatot, amiről csütörtöki rendkívüli ülésén szavazott az Országgyűlés – az előterjesztő párt képviselői aztán egytől egyig tartózkodtak a szavazáson. Minderre Toroczkai László, a Mi Hazánk vezetője adott magyarázatot.

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtökre rendkívüli ülést hívott össze az Országgyűlés, amelyen, többek között, napirendre került „Az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében egyes választási tárgyú törvények módosításáról” címmel benyújtott javaslat, amelyet Szabadi István, a Mi Hazánk képviselője jegyzett. Fodor Gábor volt miniszter lapunkban megjelent októberi publikációjában szintén a listás választási rendszerre tett javaslatot.

A Mi Hazánk javaslatában  többek között az alábbiak szerepelnek:

Csütörtökön 135 igen, 40 nem és 6 tartózkodás mellett az országgyűlés megszavazta a javaslatot. A hat tartózkodó pedig nem más volt, mint a javaslatot előterjesztő Mi Hazánk képviselői. Erre a látszólag furcsa lépésre Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke közösségi oldalán adott magyarázatot. 

„Paktumot kötött a Fidesz a balliberális pártokkal, és együtt szavazták le a Mi Hazánk határozati javaslatát, amely utat nyithatott volna egy igazságosabb, arányosabb országgyűlési választási rendszer előtt. Ugyancsak paktumot kötött a Fidesz a balliberálisokkal, amikor módosította a Mi Hazánk eredeti törvényjavaslatát, amely a fővárosi választási rendszert teszi arányosabbá, igazságosabbá. A Mi Hazánk eredeti javaslata szerint több párt összefogása esetén minimum 10% lett volna a bejutási küszöb, ezzel színvallásra kényszerítettünk volna minden pártot, a gombamódra szaporodó törpepártokat és kamupártokat is. Ezt vitte le a fideszes többség 5%-ra. Így végül tartózkodtunk az önkormányzati választásokra vonatkozó törvénymódosítás szavazásánál, de a fideszes képviselők szavazataival azt elfogadta az Országgyűlés, tehát visszaállították a tisztán listás szavazást Budapest esetében” – írta Toroczkai László, aki hozzátette: ez félsiker pártja és szerinte az egész ország számára.

A korábbi hatpárti összefogás pártjai már hamarabb bejelentették, hogy nem támogatják a választási szabályok módosítását, sőt néhányan bojkottálták is a szavazást. Arról, hogy az új szabálynak milyen következményei lehetnek a jövő évi önkormányzati választásokon, itt írtunk.

Rovatok