Index Vakbarát Hírportál

Eldőlhet a Déli pályaudvar ipari területének sorsa

2023. december 13., szerda 18:18

Hamarosan megkezdődhet a Déli pályaudvar felhagyott ipari területének megújítása, a területen várhatóan rekreációs park lesz – jelentette be V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A Déli pályaudvar területének a MÁV mellett a Budavári Önkormányzat is tulajdonosa, a MÁV azonban szeretné felújítani az épületet, ehhez pedig egyszerűbb, ha az egész területnek egy tulajdonosa van, így a MÁV kezdeményezte a tulajdonosi viszonyok rendezését – ismertette V. Naszályi Márta.

A MÁV a Mészáros utcával szomszédos 8 ezer négyzetméteres területet ajánlotta fel, ennek felét csereként, felét kedvezményes áron megvételre – adta hírül az MTI.

A közgyűlés december 7-ei ülésén egyetértettek abban, hogy ezt az ajánlatot el kell fogadni, így hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások.

Kiemelte, a terület Bel-Buda legértékesebb fejlesztési területe, és büszke arra, hogy úgy tűnik, sikerült azt megszerezni. A területen rekreációs parkot hoznának létre, amelynek végső kialakítása közösségi tervezés után valósulhat meg. „Bízom benne, hogy hamarosan elkezdődhet a munka” – fogalmazott V. Naszályi Márta.

Reagált a MÁV

A MÁV Zrt. közölte, hogy semmilyen megállapodás nem született még az érdekelt felek között, így a cég nem döntött, sőt nem is egyeztetett semmilyen értékesítésről.

„Ez utóbbival kapcsolatban különösen fontosnak tartjuk hangsúlyozni azt a tényt, mely szerint a vasúttársaság közismerten nincs olyan helyzetben, hogy bármilyen vagyontárgyának kedvezményes értékesítését egy-egy kiemelt fejlesztési terület vonatkozásában megengedhesse magának, így ilyen ötlet itt sem vetődött fel és a jövőben sem várható, hogy a területtel kapcsolatban ilyen döntés szülessen” – írta közleményében a MÁV-VOLÁN-csoport, hozzátéve, hogy a terület ingatlannyilvántartási helyzete zavaros, ennek rendezése érdekében hosszú évek óta folynak egyeztetések az MNV, a vasúttársaság és a Fővárosi, valamint az I. kerületi Önkormányzat között

„A megoldás érdekében felvetettük – határozottan nem a kedvezményes értékesítés, hanem – az értékarányos telekcsere ügylet lehetőségét mint alkalmazható jogi megoldást. November 11-én erről az elvi opcióról tájékoztattuk a kerület vezetését, amely két héttel később jelezte az arra való nyitottságát, továbbá azt, hogy egy ilyen megoldáshoz készek megszerezni a képviselőtestület támogatását is” – írja a MÁV Zrt., kiemelve, hogy a céljuk, hogy Budapest egyik legértékesebb területének a sorsa minél hamarabb megnyugtató módon rendeződjék.

Ebben a vasúttársaság érdekelt és elkötelezett, a folyamatot ugyanakkor nem segítik a pontatlan, időnként alaptalan állítások, amelyek kizárólag egyik vagy másik fél érdekei felől közelítik meg a témát.

Rovatok