Index Vakbarát Hírportál

Korrupció miatt vádat emeltek három rendőr és egy vállalkozó ellen Debrecenben

2023. december 13., szerda 18:22

Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emeltek három rendőr és egy vállalkozó ellen a Debreceni Törvényszék katonai tanácsánál – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-vel.

Egy Hajdú-Bihar vármegyei mezőgazdasági vállalkozó 2021 márciusában azzal kereste meg a szabálysértési referensként dolgozó rendőr ismerősét, hogy tehergépjárművével 150 darab körbálát szállítana a közúton tanyájára.

A férfi azt kérte a rendőrtől, hogy „szolgálati helyzetéből eredően nyújtson segítséget abban, hogy a szállítás közben a rendőrök ne vonják közúti ellenőrzés alá és ne szabjanak ki rá szankciót a közlekedési szabálysértés miatt”.

A megkeresett rendőr erre ígéretet tett, és cserébe jogtalan előnyként azt kérte, hogy a férfi biztosítsa számára egyik tehergépjárművének használatát, amellyel tíz köbméter földet kíván fuvarozni. A vállalkozó a tehergépkocsi használatát rendőr ismerősének másnap biztosította.

A rendőr a szállítás előtt felhívta az aznap közterületi járőrszolgálatot ellátó kollégáit, akiket megkért arra, hogy a nagy mennyiségű szalmabálát szállító járművet ne vonják ellenőrzés alá. Ezután ismerősét arról biztosította, hogy a szállítást megkezdhetik, mivel a kollégáival megbeszélte, hogy az ügyben nem lesz rendőri intézkedés.

A nyomozó ügyészség minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja a rendőrt és végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta vele szemben.

A vállalkozó esetében – aki minősített hivatali vesztegetés bűntettét követte el – felfüggesztett szabadságvesztést indítványoztak, továbbá mindkettőjük esetében pénzbüntetést is.

A hivatali visszaélés bűntettét elkövető járőrökkel szemben pénzbüntetést és katonai mellékbüntetést is indítványoztak.

Rovatok