Index Vakbarát Hírportál

Még a kézbesítés sem ért véget, de már részeredményt közöltek a nemzeti konzultációból

2023. december 13., szerda 13:16

Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről vitázik az Országgyűlés, melynek hevében Dömötör Csaba államtitkár már a nemzeti konzultáció eredményeiről is beszélt.

„A nemzeti konzultáció eddig feldolgozott eredményei szerint a kitöltők 98 százaléka úgy válaszolt: nem adottak a feltételek Ukrajna uniós csatlakozásához” – közölte Dömötör Csaba a kormánypárti határozati javaslat vitáján.

Az államtitkár elárulta,

bár még zajlik a nemzeti konzultáció íveinek kézbesítése, és még majd egy hónap van hátra a visszaküldési határidőig, de már most látszik, hogy nagyon sokan mondják el a véleményüket, szerdáig 280 ezer kérdőívet küldtek vissza.

Dömötör Csaba hangsúlyozta, az eredményeket általában a konzultáció végeztével szokták nyilvánosságra hozni, de az ukrán tagságról szóló vita ezekben a napokban az uniós csúcs miatt is annyira intenzív, hogy ez esetben kivételt tesznek.

A szerdai vitán a kormány álláspontját Orbán Viktor ismertette. A miniszterelnök úgy látja, hogy „sorskérdésről van szó, de valódi vita helyett az Európai Unióban inkább fejjel megyünk a falnak”. A magyar kormány nem támogatja a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Rovatok