Index Vakbarát Hírportál

Idén is több ezer gyermek éhezhet a karácsonyi időszakban

2023. december 14., csütörtök 17:21

Vannak olyan gyerekek, akik csupán az iskolákban, óvodákban jutnak rendszeresen melegételhez, az ő nehézségeiken is próbál segíteni a Mikulásgyár, akik idén több mint 8000 gyerekhez próbálnak adományokat eljuttatni.

„Hosszú lesz idén a téli szünet az iskolákban, ami tetézi a rohanó élelmiszer-inflációt, ezért sok gyerek maradhat ezekben a napokban éhes azokban a leszakadó régiókban, ahol már korábban is csak az iskolákban, óvodákban kaptak melegebb ételt a nehezebb sorsú gyerekek” – írja közleményében az ország egyik legnagyobb adománygyűjtő akciója, a Mikulásgyár. 

Várhatóan több ezer gyermek idén sem kap elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű ételt a következő hetekben, annak ellenére, hogy nem Magyarország szerepel legrosszabbul Európában a szegénységgel, élelmezési válságokkal kapcsolatos felmérésekben. 

Csaknem egymillió felnőtt él élelmiszer-szegénységben

Az akció szervezői arra kérnek mindenkit, hogy a következő napok karácsonyi bevásárlási lázában gondoljanak arra is, hogy sokaknak komoly gond az alapvető élelmiszerek beszerzése. 

Ők úgy tudnak segíteni, ha a vásárlások alkalmával egy-egy csomag lisztet, cukrot és egyéb élelmiszert elvisznek valamelyik karitatív vagy ételosztással foglalkozó szervezethez, amelyek a karácsonyi időszakban több helyszínen próbálják enyhíteni ezt a problémát.

Zsolnai Endre, a Mikulásgyár főszervezője és sajtófőnöke elmondta, hogy szervezetüknek gyakran jelzik a nélkülöző családok az olyan alapvető igényeiket, mint fűtés és élelmiszer. Mivel a Mikulásgyár ilyen egyéni kéréseket nem tud teljesíteni, minden esetben a nagyobb szakmai szervezetekhez irányítja a jelentkezőket, akik rászorultsági alapon osztják szét az adományokat. Idén a Mikulásgyár azt vállalta, hogy a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal közösen kiválasztott 50 település mintegy 8300 gyermekének juttat adományokat. Azokat a települések vezetése és a helyi családsegítők adják át a gyermekeknek. 

A fő szervező arról is beszámolt, hogy az Európai Unió 16 évesnél idősebb lakosságának csaknem 5 százaléka szenved az úgynevezett „élelmiszer-szegénységtől”, amely azokra vonatkozik, akik képtelenek megvásárolni maguknak az alapvető élelmiszereket. Egyes becslések szerint Magyarországon csaknem 1 millió felnőtt küzd ezzel a problémával.

Így segíthetünk

A Mikulásgyár idén 2023. december 1. és 21. között működik: a budapesti főhelyszín: Bakáts tér (IX. kerület): 9 és 21 óra között.

De a budai oldalon, a Lumina Christmas Parkban a Római strandon 16 és 21 óra között is leadhatják adományaikat azok, akik szeretnék a szegényebb sorsú családokat támogatni.

Rovatok